Президентът на Южна Корея Юн Сук Йeл нареди на военните да отвърнат "бързо и строго" в случай на провокация от страна на Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Заповедта идва на фона на опасенията, че Северът може да извърши първия си ядрен опит от пет години насам.

От президентството съобщиха, че Юн, който встъпи в длъжност през май, е провел първата си среща с висши военни командири. На нея той е призовал за силни способности за възпиране на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Тази година КНДР провежда ракетни изпитания с безпрецедентно темпо, поради което подозренията са, че страната се подготвя за седмия си ядрен опит.

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Южнокорейският президент оставя отворена вратата за диалог

Военната среща се проведе ден, след като изтребителите F-35A на американските ВВС пристигнаха в Южна Корея по време на първото си публично обявено посещение от 2017 г. насам, докато съюзниците и въоръженият с ядрени оръжия Север се надпреварват в демонстрация на оръжия.

"Президентът Юн заяви, че силните отбранителни способности трябва да са в готовност да защитят сигурността и националните интереси на страната, тъй като неизвестността в областта на сигурността около Южна Корея и Североизточна Азия нараства повече от всякога", посочва президенството.

Миналата седмица Юн се срещна с президента на САЩ Джо Байдън и японския премиер Фумио Кишида в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Тримата лидери се съгласиха да проучат възможността за допълнителни средства за засилване на "разширеното възпиране" срещу Северна Корея.

Северна Корея негодува срещу засиленото военно сътрудничество между САЩ, Япония и Южна Корея

Северна Корея негодува срещу засиленото военно сътрудничество между САЩ, Япония и Южна Корея

Северна Корея гледа на водените от САЩ военни учения в региона като репетиция за нахлуване в страната