Лидерите на Южна Корея и САЩ се договориха да обмислят разширяване на обхвата и мащаба на съвместните си военни учения след рекорден брой ракетни изпитания от Северна Корея от началото на годината, информира Ал-Джазира.

Президентът Юн Сук Йол и неговият американски колега Джо Байдън обявиха този ход в съвместно изявление в събота след първата си среща на върха в столицата на Южна Корея Сеул.

Двамата президенти споделят мнението, че ядрената програма на Северна Корея представлява сериозна заплаха не само за мира и стабилността на Корейския полуостров, но и за останалата част от Азия и света.

Двамата лидери осъдиха остро ядрените опити на КНДР.

Беше постигнато съгласие и за други мерки за възпиране, включително обещание за разполагане на стратегически военни средства на САЩ като изтребители и ракети в Южна Корея, ако е необходимо.

Но двамата лидери също предложиха помощ на Северна Корея, като изразиха загриженост относно нарастващата епидемия от COVID-19 в бедната и изолирана страна, която е заразила около два милиона души и е убила най-малко 66.

Охранител на Байдън е арестуван в Южна Корея

Охранител на Байдън е арестуван в Южна Корея

Тое обвинен за нападение в пияно състояние

"По отношение на продължаващата криза COVID-19, ние сме готови да предоставим активна помощ от гледна точка на хуманитаризма и правата на човека, отделно от политически и военни перспективи", каза Юн пред репортери след двучасовата среща на върха.

Байдън и Юн Сук Йел бяха единодушни, че вратата на дипломацията е отворена за Северна Корея.

"Вратата за диалог е отворена", каза Юн. "Ако Северна Корея предприеме значителна денуклеаризация, ние ще подготвим дързък план за подобряване на икономиката на Северна Корея и качеството на живот на севернокорейския народ в сътрудничество с международната общност, допълни той.

В съвместното си изявление Юн и Байдън също се споразумяха за необходимостта от укрепване на техния 70-годишен съюз, изграден след намесата на САЩ, за да помогне на Юга да отблъсне нахлуването на Севера през 1953 г. за да отговори на предизвикателствата на променящия се световен ред.

Това включва не само справяне с провокациите на Пхенян, казаха двамата лидери, но и насърчаване на основан на правила международен ред на фона на руската инвазия в Украйна, както и "свободен и открит Индо-Тихоокеански регион", препратка към противодействие на нарастващото влияние на Китай в региона.

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Сеул обеща "дързък" икономически план на КНДР при отказ от ядрените оръжия

Южнокорейският президент оставя отворена вратата за диалог