Кенийската полиция използва сълзотворен газ по протестиращи, които хвърляха камъни по време на демонстрации в райони на опозицията след началото на президентските избори, съобщава АП.

В четвъртък Кения повторно провежда президентски избори

В четвъртък Кения повторно провежда президентски избори

Настоящият държавен глава Ухуру Кениата приветства новината

За втори път от август Кения провежда избори за държавен глава. Според осведомителната агенция сблъсъците показват разделението в страната, където лидерът на опозицията призова поддръжниците си да бойкотират вота.

Възникнало е насилие в квартал "Кибера" в столицата Найроби и в град Кисуму, където протестиращи предизвикаха пожари и блокираха пътища. Много изборни секции не са отворени заради проблеми с мерките за сигурност.

Източници от болница и полицията съобщиха, че най-малко трима души са убити при сблъсъци, информира АФП.

Двама убити при сблъсъци между полицията и протестиращи в Кения

Двама убити при сблъсъци между полицията и протестиращи в Кения

Президентските избори са запланувани за 26 октомври

Но в районите, където живеят поддръжниците на настоящия президент Ухуру Кениата, хората участват на изборите, макар че се очаква далеч по-малка изборна активност от вота през август.

На 8 август тази година в страната бяха проведени избори за президент, парламент и местна власт. Президентският вот беше спечелен от настоящия държавен глава Ухуру Кениата с 54%. Но опозиционният лидер Райла Одинга оспори резултата във Върховния съд. Впоследствие изборите бяха касирани заради нередности при преброяването от избирателната комисия. Президентският вот бе насрочен за днес.

Одинга бойкотира днешния вот, тъй като първо настоява за реформиране на изборната комисия.