Френските власти пристъпиха към окончателно разрушаване на бежанския лагер "Джунглата" в град Кале, докато в същото време повече от 100 френски депутати призоваха Великобритания да приеме непридружаваните бежански деца, които живееха в лагера, съобщава "Франс прес".

Малко след 8 часа сутринта местно време три големи багера се преместиха в северната част на лагера, за да съборят останалата част от него. До вторник лагерът беше дом на между 6 хиляди и 8 хиляди мигранти.

Много палатки и импровизирани спални изгоряха при голям пожар в лагера в сряда, който се превърна в символ на мигрантската криза в Европа.

Около дузина автомобила на силите за борба с безредиците са разположени на входа на лагера.

Властите обявиха, че до понеделник вечерта ще приключат със събарянето му, като тази сутрин в "Джунглата" има предимно работници и полиция.

В Париж повече от 100 леви депутати изпратиха писмо на вътрешния министър на Великобритания с призив британското правителство "незабавно" да приеме непридружените деца от "Джунглата".

В писмото се отбелязва, че 1 500 деца са заведени в приемен център в Кале.

Те не търсят облаги, те имат правото, в съответствие с настоящите международни регулации и британското законодателство, да отидат във Великобритания. Тяхното прехвърляне в Обединеното кралство е наложително. Призоваваме ви да изпълните отговорностите и моралното си задължение, се отбелязва в писмото.

Великобритания е приела 274 деца от "Джунглата" от средата на октомври, предимно деца, чиито роднини вече са в страната.

Мигрантите са от Афганистан, Судан и Еритрея.

Официален представител заяви, че повече от 2 хиляди мигранти спят по улиците на Париж, но отрича, че голям брой е пристигнал от Кале през последните дни.