Половината от железопътните услуги във Франция са спрени заради стачка, но опитите на синдиката CGT да разшири протестите срещу трудовата реформа на правителството до служителите на летищата и метрото в Париж изглежда се провалиха, съобщава Ройтерс.

Транспортният министър Ален Видалис заяви, че движението в парижкото метро е нормално. Други синдикати отмениха стачката на служителите от въздушния трафик. Правителството се надява стачките да не попречат на нормалното провеждане на Евро 2016, което започва след близо седмица.

През последните седмици CGT организираха протестите, които доведоха до блокиране на рафинериите и ядрените централи. Съюзът все повече е изолиран в опитите си да принуди правителството на социалистите да оттегли предложенията си за реформа в Кодекса на труда.

Няма да има прекъсвания на полетите този уикенд, добави Видалис, подчертавайки, че четири от пет синдиката отмениха стачките от 3 до 5 юни.

6 от 10-те високоскоростни връзки работят, 1/3 от останалите междуградски връзки работят нормално, заявиха от държавния железопътен превозвач SNCF, който е защитаван от CGT – един от двата най-големи синдиката в страната. Но по-малък профсъюз се очаква да отмени участието си в стачката, след като получи уверение от правителството да осигури помощ за справяне с дълг от 50 милиарда евро.

Френският президент Франсоа Оланд отхвърли искането на CGT да бъде спряно прокарването на промените в трудовото законодателство.

Социологическо проучване на Ifop за списание Le Figaro показва, че подкрепата на обществото към стачкуващите се отдръпва, като 60% заявяват, че CGT злоупотребява с правото си да организира стачка и се опитва незаконно да блокира страната, докато 40% мислят обратното. Предишни проучвания сочеха голяма подкрепа за стачните действия.

По-рано тази седмица правителството обяви, че ще увеличи заплащането за държаните учители и обеща да възстанови парите за изследвания.