Американската медия СиЕнЕн прие оставката на трима журналисти заради история, свързана с разследване на среща между приближен на американския президент Доналд Тръмп и шефа на руски инвестиционен фонд, пише "Гардиън".

Историята беше публикувана на сайта на медията в четвъртък и в петък вечерта беше премахната. Медията незабавно се извини на Антъни Скарамучи, който е от преходния екип на Тръмп и се смята, че се е срещнал с руския представител.

Авторът на историята Томас Франк е сред тези, които са подали оставка, според източник от телевизията, който е пожелал анонимност, тъй като няма разрешение да обсъжда лични въпроси.

Ерик Лихтблу, асистент на главния редактор на вашингтонското бюро на СиЕнЕн, и Лекс Харис, ръководител на отдела за разследваща журналистика, са подали оставка.

От СиЕнЕн обявиха, че са свалили историята, тъй като не отговаря на редакционните стандарти на медията.

Информацията е сериозен удар върху медията, след като Тръмп многократно обвинява СиЕнЕн, че разпространява "фалшиви новини".

В историята се разказва, че Комисията за разузнаване към Сената разследва разговор между Скарамучи и Кирил Дмитриев от 16 януари. Дмитриев е ръководител на Руски фонд за преки инвестиции, който е използван от американски компании в Русия.

Междувременно продуцент на СиЕнЕн описа спекулациите, че Русия е подпомагала Тръмп по време на президентската кампания като "глупости".

Скрита камера улавя продуцента Джон Бонифийлд да признава, че антируската кампания на медията е просто за вдигане на рейтинга на телевизията.

"Предимно глупости. Нямаме никакво голямо доказателство", казал Бонифийлд пред репортер. Кадрите от скритата камера са публикувани от активиста Джеймс О'Кийф чрез платформата Project Veritas.

"Нашето ЦРУ през цялото време прави глупости, опитваме се да манипулираме правителствата. Мисля, че президентът вероятно е прав да казва, че се води "лов на вещици" срещу него", добави продуцентът.

Той признава, че тактиката на СиЕнЕн за руската сага се отплаща: "Нашите рейтинги в момента са изключителни".