САЩ възнамеряват да произведат хиляди безпилотни летателни апарати през следващите две години, за да противодействат на китайското производство на БЛА, каза в понеделник заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс, имайки предвид проекта "Репликатор", пишат "Политико" и "Блумбърг".

Официалният представител по-рано беше коментирал, че с "Репликатор" САЩ ще създадат ново състояние на техниката, което да компенсира и Китай.

Пентагонът е на път да направи огромен залог, за да пусне хиляди автономни системи в рамките на две години - опит да използва технологичните иновации, за да се противопостави на много по-големия запас от традиционни оръжия на Китай.

Амбициозното усилие, наречено Replicator, ще бъде ръководено от заместник-министъра на отбраната Катлийн Хикс, която направи предварителен преглед. Хикс каза, че моментът е подходящ да се настоява за бързо разширяване на иновативната технология. Ходът идва, когато САЩ изглеждат креативни, за да възпират Китай в Индо-Тихоокеанския регион, а ръководството на Пентагона направи равносметка на това как Украйна отбива инвазията на Русия.

"Индустрията е готова. Културата е готова за промяна", каза Хикс. "Големият парадокс на военните иновации е, че ще трябва да правите големи залози и трябва да изпълните тези залози", добави тя.

С Replicator Пентагонът се стреми да произвежда и доставя хиляди автономни системи в различни области за 18 до 24 месеца.

Хикс отказа да обсъди какви специфични платформи могат да бъдат произведени в рамките на програмата - като въздушни дронове или безпилотни кораби - позовавайки се на "конкурентния пейзаж" в отбранителната индустрия. Вместо това Пентагонът ще "каже повече, когато стигнем до производство на способности".

Пентагонът настоява да се противопостави на заплахите, отправени от Китай в Тихия океан, на фона на опасенията, че Пекин може да натрупа необходимите военни за нахлуване в Тайван преди изтичането на десетилетието.

Лидерите на отбраната също водят трудна битка за бързо увеличаване на индустриалната база, за да попълнят военните запаси от ракети и други оръжия, които са били изпратени в Украйна, но това също може да бъде от полза в конфликт между Китай и Тайван.

Автономните оръжия се разглеждат като потенциален начин за противодействие на числените предимства на Китай в кораби, ракети и войски в бързо стесняващ се прозорец. Използването на голям брой евтини дронове за многократна употреба, твърдят привържениците, е по-бързо и по-евтино от изящните оръжейни системи и излага на риск по-малко войски.

Друга основна цел на инициативата Replicator е да предостави шаблон за бъдещи усилия за бързо въвеждане на военни технологии. Тя каза, че уроците от програмата Replicator могат да бъдат приложени в Пентагона, военните служби и бойните командвания.

"Частите, които работят добре, могат да бъдат възпроизведени навсякъде, където те виждат какво сме успели да направим", каза Хикс.

Хикс прогнозира, че цената ще бъде стотици милиони долари, а не милиарди долари. Тя отбеляза, че Пентагонът използва много програми, които вече са в ход, но добави, че може да се наложи Пентагонът да "увеличи" някои разходи.

"Парите не са основното предизвикателство", каза Хикс, но стартирането на бързо "производство и достигането му в мащаб е."

Тайван съобщава за подновена китайска военна активност

Тайван съобщава за подновена китайска военна активност

Изтребители, бомбардировачи и дронове са навлезли в неговата "зона за отговор"