Министерството на отбраната на Тайван съобщи за подновена китайска военна дейност около острова в петък, включително 13 самолета, навлезли в "зоната за отговор" на Тайван, и пет кораба, извършващи патрули за бойна готовност, предава "Ройтерс".

В събота Китай проведе ден на учения около Тайван в гневна реакция на кратките визити на вицепрезидента Уилям Лай този месец в Съединените щати .

Министерството каза, че от около 7 часа сутринта местно време е засякло 22 китайски самолета - изтребители, бомбардировачи, самолети за ранно предупреждение и дронове - от които 13 са навлезли в зоната за въздушна отбрана на Тайван - така наречената "зона за отговор".

Тайван е изпратил самолети и кораби, за да ги наблюдават, каза той.

Тайван иска мир, затова се готви за война

Тайван иска мир, затова се готви за война

Островът укрепва способностите си за самоотбрана

Тайван не оповестява къде е неговата зона за противовъздушна отбрана, но следи отблизо Тайванския пролив и района на юг и югозапад от острова, където често е концентрирана китайската военна дейност.

Китай не е обявил нови учения около Тайван от събота, въпреки че често организира такива мисии, без да ги признава предварително или след това.

Министерството на отбраната на Тайван тази седмица заяви, че не може да прецени дали китайските учения, които започнаха в събота, официално са приключили, тъй като Пекин не направи никакво съобщение. Китай продължи военните движения около Тайван, макар и в по-малък мащаб.

Министерството в отделно изявление в петък сутринта каза, че през предходните 24 часа е забелязало два китайски дрона близо до северен Тайван.

И двата дрона са пресекли средната линия на пролива, който до миналата година служеше като неофициална бариера между двете страни, но който китайските самолети сега пресичат рутинно.

Тайван не е съобщил за китайски военни самолети в териториалното си въздушно пространство, но каза, че самолети са се доближили до прилежащата зона на острова, която е на 44 км от брега.

Тайван готви още 3 милиарда долара за военния си бюджет догодина

Тайван готви още 3 милиарда долара за военния си бюджет догодина

Предложеният Бюджет за отбрана на Тайван ще трябва да бъде одобрен от парламента