Тайван ще похарчи допълнително 2,97 милиарда долара за закупуване на оръжия през следващата година, включително бойни самолети, за да подсили отбраната си срещу Китай. Това каза правителството на страната днес, съобщава "Ройтерс".

Президентът на Тайван Цай Ингуен вече обяви в понеделник, че общите предложени разходи за отбрана за 2024 г. ще бъдат определени на 191 милиарда долара, което е увеличение от 3,5% спрямо предходната година.

Около половината от допълнителните разходи от допълнителния бюджет ще бъдат използвани за закупуване на изтребители. Останалата част ще отиде за укрепване на военноморската отбрана, съобщи правителственият статистически отдел след заседание на кабинета за обсъждане на бюджета.

Бюджетът за отбрана на Тайван ще трябва да бъде одобрен от парламента, където Демократичната прогресивна партия на Цай има мнозинство. Разходите за отбрана на Острова за следващата година ще възлязат на 2,5% от брутния вътрешен продукт.

Тайван иска помощ от САЩ за разработване на изтребител от ново поколение

Тайван иска помощ от САЩ за разработване на изтребител от ново поколение

На фона на засилващия се натиск от Китай

Съединените щати одобриха в сряда възможна продажба на Тайван на стойност 500 милиона долара на специални системи за търсене и проследяване за изтребителите F-16, както и друго оборудване.

Заместник-министърът на отбраната на Тайван По Хорнг-Хуей обясни, че тези системи са същите като използваните от изтребителите F-35 и F-22. По думите му те са сред най-модерните, които използват от САЩ. Според него те ще помогнат за прехващането на китайските стелт изтребители от ново поколение J-20 над Тайванския пролив в бъдеще. Това ще позволи на Тайван по-ефективно да възпира китайската въздушна дейност, добави той.

Китай, който рутинно заклеймява всякакви чуждестранни продажби на оръжие на Тайван, призова Съединените щати незабавно да отменят планираната продажба, съобщи външното министерство.

Цай ръководи програма за военна модернизация, за да направи въоръжените сили по-способни да се изправят срещу Китай. Програмата включва модернизирането на флота от изтребители F-16 и разработването на подводници.

Тя каза в понеделник, че първият прототип на местна подводница се очаква да бъде представен следващия месец.

Тайван иска мир, затова се готви за война

Тайван иска мир, затова се готви за война

Островът укрепва способностите си за самоотбрана

Тайван преобразува 141 изтребителя F-16A/B в типа F-16V и е поръчал 66 нови F-16V, които имат усъвършенствана авионика, оръжия и радарни системи. С тях ще могат да се справят по-добре с китайските военновъздушни сили, включително стелт J-20 изтребителите.