Тайван търси сътрудничество от САЩ за създаване на изтребител от ново поколение, разработен на острова. Това заяви ръководителят на Корпорацията за развитие на аерокосмическата индустрия на Тайван Ху Кай-хун, цитиран от "Ройтерс".

Военновъздушните сили на Тайван ежедневно отблъскват нахлуванията на китайски самолети във въздушното пространство около острова, докато Пекин засилва натиска си в опит да принуди Тайван да приеме териториалните му претенции.

Вапреки че основната част на военновъздушните сили на Тайван са F-16 на "Локхийд Мартин" и френските изтребители "Мираж", островът разполага и със самолети F-CK-1 Ching-kuo на AIDC, или свръхзвукови изтребители Indigenous Defense Fighters (IDF).

На тайванско-американски форум на отбранителната индустрия в Тайпе Ху Кай-хун заяви, че компанията иска да повиши техническата си сила, за да помогне за разработването на изтребител от следващо поколение на Тайван.

Тайван се похвали с нови дронове, собствено производство

Тайван се похвали с нови дронове, собствено производство

Войната в Украйна е фокусирала вниманието върху безпилотните самолети

"Когато става въпрос за разработването на изтребител от следващо поколение, ние се надяваме, че Съединените щати подкрепят Тайван да го разработи самостоятелно, включително двигател, авионика, системи за контрол и т.н., което е възможност за сътрудничество между Тайван и САЩ", посочи той.

През 2017 г. Тайпе обяви програма за изтребители от следващо поколение, която включва и стелт способности.

Повечето държави отказват да продават оръжия на Тайван от опасения, че ще предизвикат гнева на Китай.

Дори Съединените щати не желаят да предоставят на Тайван своите най-модерни изтребители, като F-22 или F-35, а Тайван не разполага с директен отговор на новия стелт изтребител J-20 на Китай.

Това накара острова да разработи нов собствен изтребител като част от цялостна стратегия за производство на повече оръжия, като подводници.

"Произведените в страната самолети са пътят, който трябва да изминем", подчерта Ху Кай-хун.

През 2020 г. Корпорацията за развитие на аерокосмическата индустрия на Тайван тества нов учебно-тренировъчен реактивен самолет AT-5 Brave Eagle - първият реактивен самолет на Тайван, произведен в страната след IDF. Освен това компанията обновява флотилията от изтребители F-16 до по-модерната версия F-16V.

Тайван поръча от САЩ модернизация на над 140 F-16 и купува нови 60 заради заплахата Китай

Тайван поръча от САЩ модернизация на над 140 F-16 и купува нови 60 заради заплахата Китай

Твърда ангажираност на партньорството между Тайван и САЩ