Президентът на Тайван Цай Инг-вен похвали военното сътрудничество с Вашингтон в четвъртък, когато поръча първото бойно крило от изтребители F-16, модернизирани с помощта на САЩ, за да засили отбраната на острова по време на нарастващото напрежение между Тайпе и Пекин, съобщава "Ройтерс".

Честите китайски и американски военни учения в региона породиха опасения от конфликт, предизвикан от криза около демократично управляван Тайван, който Пекин твърди, че е негова територия.

Цай каза на церемония в авиобаза в южния тайвански град Чиаи за представяне на първата ескадрила от най-модерните си F-16, F-16V, че проектът показва твърдата ангажираност на партньорството между Тайван и САЩ.

Блинкън: САЩ и съюзниците ще действат, ако Китай нападне Тайван

Блинкън: САЩ и съюзниците ще действат, ако Китай нападне Тайван

За много държави в региона и извън него нарушаване на статуквото е значителна заплаха за мира

"Вярвам, че докато се придържаме към ценностите на демокрацията и свободата, ще има повече съмишленици, които стоят на един и същи фронт с нас", каза тя.

Съединените щати нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са основният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова.

Обновяването на F-16 от $5,37 милиарда се ръководи от производителя Lockheed Martin Corp и Тайванската корпорация за индустриално развитие на аерокосмическото пространство (AIDC) и е най-новият пример за военно сътрудничество между Вашингтон и Тайпе.

Тайван преобразува 141 самолета F-16A/B в тип F-16V, 64 от които вече са модернизирани и има допълнително поръча 66 нови F-16V, които имат нова авионика, оръжия и радарни системи срещу Китайските военновъздушни сили, включително стелт изтребителя J-20.

Байдън и Си Дзинпин може да преговарят за контрол на въоръженията

Байдън и Си Дзинпин може да преговарят за контрол на въоръженията

За ядрените оръжия САЩ искат "предпазни парапети около това състезание, така че то да не се отклони в конфликт"

F-16V могат да носят усъвършенстваните ракети въздух-въздух на Raytheon Technologies Corp - AIM-9X Sidewinder.

Цай коментира, че с встъпване на въоръжение на повече F-16V защитата на Тайван ще бъде "още по-силна".

ВВС на Тайван са добре обучени, но са много по-малко от китайските.

Съединените щати през 2019 г. одобриха продажбата на изтребители F-16 на Тайван за 8 милиарда щатски долара, сделка, която ще осигури на ВВС на острова F-16 до повече от 200 самолета, най-много в Азия.

Китай обяви санкции срещу Lockheed Martin за продажба на оръжие на Тайван.

В Пентагона предупреждават, че Китай изгражда капацитет да нанесе първи ядрен удар

В Пентагона предупреждават, че Китай изгражда капацитет да нанесе първи ядрен удар

Генерал Хитън: Те изстреляха ракета с голям обсег, тя обиколи земното кълбо