Генерал Джон Хитън, заместник-председател на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ, коментира пред СиБиЕс, че Китай изгражда военните си способности, което в бъдеще може да позволи на Пекин да нанесе първи удар.

Коментирайки неотдавнашните китайски тестове на хиперзвукови оръжия, Хитън каза: "Те изстреляха ракета с голям обсег. Тя обиколи земното кълбо, отделена от това и хиперзвукова единица, която излетя към Китай и порази цел в Китай."

На въпрос на журналист дали целта е била улучена, Хитън отговори: "Достатъчно близо".

Пентагонът не се интересува от думите на Китай, а потенциала с ядрена заплаха

Пентагонът не се интересува от думите на Китай, а потенциала с ядрена заплаха

Генерал Хейтън: Всичките им ядрени оръжия са за САЩ, трябва да сме готови

Говорейки за тези и други разработки на китайската страна във военната сфера, той подчерта: "Защо развиват целия този потенциал? Изглежда като оръжие за първи удар. Точно така изглежда този тип оръжие за мен", добави той.

На 16 октомври Financial Times съобщи, че Китай пусна хиперзвукова ракета, способна да носи ядрено оръжие. Тестът, както отбелязва изданието, направи силно впечатление на Пентагона, тъй като неочаквано демонстрира значителния успех на КНР в разработването на хиперзвукови оръжия.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лициан каза на 18 октомври, че през август Китай тествал не нов тип оръжие, а космически кораб.

В Пентагона виждат риск след 76-те години мир между великите сили
Обновена

В Пентагона виждат риск след 76-те години мир между великите сили

Ген. Марк Мили иска армията на САЩ бързо и фундаментално да се промени, "за да не се окаже от грешната страна на конфликта"