38 бойни самолета и други бойни самолети на Китай са летели близо до Тайван. Това съобщава АП, като цитира съобщение на тайванското министерство на отбраната от петък.

Шест военноморски кораба също бяха забелязани в района от 6 сутринта в четвъртък до 6 сутринта в петък.

Това е част от дългогодишната кампания на Китай за сплашване срещу самоуправляващата се островна демокрация, която Пекин твърди, че е част от територията му.

Учения в Тайван за пробиване на китайска блокада

Учения в Тайван за пробиване на китайска блокада

Тайпе се свързва с алианса "Петте очи"

Деветнадесет от самолетите са прелетели през средната линия в Тайванския пролив, който разделя острова от континента, каза министерството. В него се казва, че те включват пет самолета SU-30 и два J-16. Един дрон, TB-001, обикаля острова, според схема на Министерството на отбраната.

Китай проведе учения, симулиращи запечатването на острова след деликатната среща на 5 април между президента на Тайван Цай Инг-вен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния. Китай се противопоставя на всякакъв обмен на официално ниво между Тайван и други правителства.

Тайван и Китай се разделиха през 1949 г. след гражданска война, която завърши с контрола на комунистическата партия над континента. Островът никога не е бил част от Китайската народна република, но Пекин казва, че трябва да се обедини с континента, със сила, ако е необходимо.

Външният министър на Китай втвърди тона към Тайван

Външният министър на Китай втвърди тона към Тайван

Пекин слага ръка на Тайванския проход

Припомняме, че годишните военни учения на Тайван тази година отчетоха скорошните китайски военни маневри и се фокусираха върху пробиването на блокада.

Министерството на отбраната на Тайван каза, че ученията "Хан Куанг" ще бъдат разделени на две части - виртуални тренировки от 15 до 19 май и сили, мобилизирани от 24 до 28 юли в учения с бойни стрелби.