Годишните военни учения на Тайван тази година отчитат скорошните китайски военни маневри и се фокусират върху пробиването на блокада, заяви министерството на отбраната в сряда, след като високопоставен служител по сигурността каза, че Тайван вече има разузнавателна връзка със западни партньори, предава Ройтерс.

Китай, който гледа на самоуправляващия се остров Тайван като на своя територия, засили военния натиск през последните три години.

Китай практикува прецизни удари и блокади в учения около острова този месец, организирани след като президентът на Тайван Цай Инг-вен се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

Министерството на отбраната на Тайван каза, че ученията "Хан Куанг" ще бъдат разделени на две части - виртуални тренировки от 15 до 19 май и сили, мобилизирани от 24 до 28 юли в учения с бойни стрелби.

Фокусът ще бъде върху "запазването" на бойните сили и "морското прихващане", се казва в съобщението.

Това ще включва използване на граждански летища и разпръскване на въздушни средства, както и прикриване на сили на земята, добави министерството.

Китай стяга армията си за истинска война

Китай стяга армията си за истинска война

Разпореждане на Си Дзинпин

Военноморският елемент ще интегрира морски, въздушни и сухопътни части за атакуване на вражески сили и десантни кораби и за защита на морските пътища и противодействие на усилията за блокада, се казва в съобщението.

"Разбира се, нашите учения се основават на заплахата от нахлуването на комунистите в Тайван и неотдавнашните им военни учения около Тайван", каза на пресконференция началникът на военното планиране на министерството генерал Лин Уен-хуан.

С оглед на нарастващото ниво на заплаха от Китай, Тайван търси по-тясно сътрудничество в областта на сигурността със Съединените щати и техните съюзници.

Отговаряйки на депутатски въпроси в парламента в сряда, Цай Минг-йен, генерален директор на Бюрото за национална сигурност на Тайван, каза, че е надстроило компютрите си, за да обменя разузнавателна информация в реално време с алианса "Петте очи" - Съединените щати, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.

"Можем да се свържем с алианса "Петте очи" чрез поверителна система", каза той, без да дава подробности.

Австралия купува ракети с далечен обсег, за да се противопостави на заплаха от Китай

Австралия купува ракети с далечен обсег, за да се противопостави на заплаха от Китай

Правителството е готово да похарчи около 19 милиарда австралийски долара

Въпреки че тайванската армия като цяло е добре обучена и добре оборудвана с предимно произведена в САЩ техника, Китай има огромно числено превъзходство и добавя модерно оборудване като стелт изтребители.

Шефът на вътрешната сигурност на Тайван Цай каза пред репортери, че Китай използва нови методи за "когнитивна война", като приложения за изкуствен интелект, за да се опита да повлияе на общественото мнение и да разпространи фалшиви новини преди президентските избори през януари.

"Трябва да продължим да обръщаме внимание на това, което правят по време на изборния процес", каза той.

Китай предприема най-мащабното разширяване на ядрения си арсенал в историята

Китай предприема най-мащабното разширяване на ядрения си арсенал в историята

Страната може да се превърне в третата по големина ядрена сила в света