Президентът на Тайван Цай Инуън в сряда пристигна в Ню Йорк като транзитно преминаване през САЩ, съобщи "Ройтерс".

Тя изрази решителност да не позволи на външния натиск да попречи на острова да се ангажира със света. Изявлението бе направено, след като по-рано Китай заплаши с отмъщение, ако тя се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Цай е на път за Гватемала и Белиз, две от малкото държави, които дипломатически признават Тайван. Тя ще остане в Ню Йорк до събота и ще посети и Лос Анджелис при завръщането си от Централна Америка. Очаква се тя да се срещне с Маккарти в Калифорния, но това не е официално потвърдено.

"Външният натиск няма да попречи на решимостта ни да отидем по света, каза Цай преди заминаването на главното международно летище на Тайван в Таоюан. Ние сме спокойни и уверени, нито ще се поддадем, нито ще провокираме. Тайван ще върви твърдо по пътя на свободата и демокрацията и ще върви към света. Въпреки че този път е труден, Тайван не е сам", каза Цай.

Китай бди дали президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в САЩ

Китай бди дали президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в САЩ

Обещава ответни мерки при подобна провокация

Де факто посолството на Тайван в САЩ потвърди пристигането на Цай в Ню Йорк в сряда следобед и каза, че нито едно от нейните събития не е било отворено за пресата или обществеността по време на нейното спиране там. Видео клипове показват как тя е посрещната в града от развяващи знамена поддръжници.

Тайван постепенно загуби официалното си признание от повече страни, докато те преминават към Пекин. Хондурас промени лоялността си в неделя, оставяйки само 13 с официални връзки с Тайван. Пекин казва, че Тайван принадлежи към "един Китай" и като китайска провинция няма право на връзки между държави. Тайван оспорва това.

Тайван е най-чувствителният териториален въпрос на Китай и основната ябълка на раздора с Вашингтон, който, подобно на повечето страни, поддържа само неофициални връзки с Тайпе. Но правителството на САЩ е задължено по закон на САЩ да предостави на острова средствата, за да се защити, и улеснява неофициалните посещения с междинни спирки.

Говорителят на Китайската служба по въпросите на Тайван Джу Фенглиан каза в Пекин, че ако Цай се срещне с Маккарти, Китай "определено ще вземе мерки за решителен отпор".

Шарже д'афер в посолството на Китай във Вашингтон, каза пред репортери, че такава среща "може да доведе до нова сериозна конфронтация в отношенията между Китай и САЩ".

САЩ не очакват, но са готови за скорошно нахлуване на Китай в Тайван

САЩ не очакват, но са готови за скорошно нахлуване на Китай в Тайван

"Който обмисля акт на агресия, който би замесил САЩ, прави много сериозна грешка"

"Ние направихме тържествени изявления на американската страна по много поводи и ясно им казахме, че всички последствия трябва да се поемат от американската страна", каза тя.

Припомняме, че Пекин критикува и друго посещение в САЩ - на тибетски лидер.