Тайван показа нови модели на своите военни дронове, собствено производство, заявявайки, че те са ключови за "асиметрична война", за да направят силите му по-гъвкави, ако трябва да се изправят срещу много по-голяма китайска армия, информира Ройтерс.

Войната в Украйна придаде нова спешност на усилията на тайванската армия за укрепване на отбраната, включително натиск за разработване на дронове.

В рядко представяне на способностите на дроновете, притежаваният от военните Национален институт за наука и технологии Chung-Shan (NCSIST) показа най-новите си модели, включително дрон за наблюдение Albatross II и бойни дронове, които работят със сателити на глобалната система за позициониране.

Ръководителят на NCSIST Арт Чанг посояи, че войната в Украйна е фокусирала вниманието върху безпилотните самолети и неговата институция се е обединила с тайвански компании, за да изгради национален екип за разработване на военни дронове.

Армията на Тайван обяви партньорство с компании, целящи производството на 3000 дрона през следващата година.

Чи Ли-Пин, директор на отдела за изследване на аеронавигационни системи за NCSIST, заяви, че въоръжените сили трябва да вмъкнат дронове в своите стратегии.

Президентът Цай Инг-вен подкрепи идеята за асиметрична война, за да направи силите на Тайван по-мобилни и по-трудни за нападение. Въоръжените сили на Тайван са добре оборудвани, но са по-малобройни от тези на Китай.

Китай, който никога не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, засили военната дейност близо до демократично управлявания остров, за да го принуди да приеме китайския суверенитет.

Тайван се готви за пълна блокада на Китай

Тайван се готви за пълна блокада на Китай

Военният бюджет на Тайван ще се фокусира към оръжия, оборудване и части за F-16