За "пълна блокада" от Китай ще се фокусират разходите за отбрана на Тайван, включвайки средства за подготовката на оръжия и оборудване, части за изтребители F-16 и попълване на оръжия.

Това сочи доклад за бюджета на Министерството на отбраната, който чака за одобрение от парламента, съобщава Reuters.

Стана ясно още, че Тайван е започнал преглед на стратегическите си резерви на гориво още през миналата година, но подробности не се дават.

В "очакването на пълна блокада на Тайванския пролив" разходите тази година ще включват попълване на артилерийски и ракетни запаси и части за изтребители F-16 "за укрепване на бойната приемственост", посочват от министерството.

На свой ред китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай трябва да модернизира армията си, за да я превърне във "Великата стоманена стена". По думите му, когато става въпрос за Тайван, Китай трябва да се противопостави на про-независимост, сепаратистки дейности и на намесата на външни сили.

Китай обяви рекорден военен бюджет

Китай обяви рекорден военен бюджет

Пекин готви стратегически цели

От тайванското Министерството на отбраната изтъкнаха, че Китай систематично е увеличил силата на своите действия за "съвместна бойна готовност" около Тайван. Освен това Китай продължава да използва тактиката на "сивата зона", за да тества отговора на Тайван, включително с изпращане на дронове, балони и рибарски лодки.

Министерството на Тайван заяви, че ще включи приоритетно финансиране в бюджета тази година за основни оръжия, произведени в САЩ, включително противовъздушни ракети Stinger и мобилни ракетни установки M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Тайван се готви за внезапно нахлуване на китайската армия

Тайван се готви за внезапно нахлуване на китайската армия

На фона на нарастващото военно напрежение в Тайванския проток