Починалите от коронавирус в САЩ могат да надхвърлят 200 000 души до ноември тази година. Това става ясно от нови прогнози на американския Институт за здравни показатели и оценки (Institute for Health Metrics and Evaluation) към Вашингтонския университет.

Но повече от 45 000 човешки живота могат да бъдат спасени, ако повечето американци носят маски на обществена места.

Според модела на института в САЩ могат да починат още 78 000 души от коронавирус до 1 ноември и да достигнат до общо 208 000. В момента жертвите на коронавируса в държавата са 131 000.

Учени очакват още 35 000 починали от коронавирус в САЩ до август

Учени очакват още 35 000 починали от коронавирус в САЩ до август

Изследователи от Вашингтонския университет са изчислили, че починалите могат да нараснат до 145 728 души

Новите смъртни случаи могат да бъдат намалени с близо 60% и до общо 163 000, ако 95% от американците носят маски на обществени места. Това може да се случи само ако щатските или местни власти задължат американците да носят маски. В момента шепа щати задължават носене на маски.

Докато моделът до 1 ноември жертвите да са 208 000 е най-вероятен, друг показва, че починалите могат да нараснат от 186 000 до 244 541 до ноември при положение, че не се носят маски.

Предишният модел предвиждаше 175 000 починали до 1 октомври. Новият модел за първи път е удължен до ноември.

Докато днес се очаква заразените с коронавирус в САЩ да надхвърлят 3 милиона случая, Axios пък публикува данни, които показват, че смъртността от вируса в страната е спаднала, но има вероятност това да се промени.

Общата смъртност от коронавируса в САЩ е спаднала от "около 7% в средата на април до около 2% в началото на юли". Според експерти това се дължи на повече тестове, по-голямата част от заразените са млади и здрави хора в сравнение с началото и за момента младите не разпространяват вируса сред по-уязвими хора. Отделно лекарите научиха как по-добре да лекуват пациентите, което намалява смъртността в болниците. Почти с 50% е намаляла смъртността в болниците от пика през април.

Но в момента някои щати са изправени пред голяма здравна криза. Сред най-засегнатите са Флорида, Тексас и Ариозна. В Тексас близо 80% от болничните легла са заети, а леглата в интензивните отделения в най-големите градове, включително Сан Антонио и Хюстън, са запълнени. Има предупреждения, че болниците могат да бъдат претоварени в следващите дни. В Тексас са регистрирани повече от 2670 починали и над 200 000 заразени.