Най-малко половината от 1,3 милиарда индийци най-вероятно ще са с новия коронавирус до февруари 2021 г., което ще помогне за намаляване разпространението на вируса. Това обяви член на правителствена комисия, която има за задача да направи прогноза, предаде "Ройтерс".

Индия избира 300 млн. души за приоритетна ваксинация

Индия избира 300 млн. души за приоритетна ваксинация

Индия очкава скок на случаите през текущия фестивален сезон

Индия е втората държава в света след САЩ с най-много случаи на коронавирус - около 7,5 милиона заразени. Но новите случаи намаляват в Индия след пика от средата на септември. Всеки ден средно по 61 390 случая са отчитани.

"Нашият математически модел показва, че около 30% от населението в момента е заразено и може да се увеличи до 50% до февруари", коментира Маниндра Агравал, професор от Индийския институт за технологии в Канпур и член на комисията.

Комисията е изчислила, че много повече хора са се заразили в сравнение с проучване на правителството от септември, че 14% от индийците са хванали вируса.

Индия бързо настига САЩ, вече над 7 млн. заразени с коронавируса

Индия бързо настига САЩ, вече над 7 млн. заразени с коронавируса

Над 108 хил. души са починали

Комисията е съставена от вирусолози, учени и други експерти, които разчитат на математически модел, който взема под внимание и случаите, които не са потвърдени с тест.

Предупреждава се, че заразените могат да се увеличат до 2,6 милиона на месец, ако мерки като социалната дистанция и носенето на маска се пренебрегват.

Експерти предупреждават, че случаите отново могат да се увеличат, тъй като наближава сезонът на празниците и фестивалите.

Близо 6,7 милиона с COVID-19 в Индия

Близо 6,7 милиона с COVID-19 в Индия

Регистрирани са над 61 000 новозаразени през последното денонощие