Международният трибунал за бивша Югославия ще произнесе присъда срещу бившия командир на босненските сърби Ратко Младич, съобщи АП.

Най-тежкото обвинение срещу 74-годишния Младич е геноцид. Той е изправен пред трибунала в Хага заради смъртта на над 8000 мъже и момчета в босненския град Сребреница през юли 1995 г.

Процесът, в който Младич е обвиняем, се смята за един от най-трудните за трибунала. Значителни са и разноските по него - съдът е похарчил над 1.94 милиона евро само за адвокатите на обвиняемия.

Доживотен затвор за Ратко Младич поиска международното обвинение

Доживотен затвор за Ратко Младич поиска международното обвинение

Младич бягаше от правосъдието 16 години

Това ще е и последната присъда на трибунала, който на 31 декември трябва да приключи дейност, след като работата му продължи 20 години.

Миналата година лидерът на босненските сърби Радован Караджич, бивш президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили, беше признат за виновен за организиране на геноцид и получи 40-годишна присъда.

Хага осъди на доживотен затвор "дясната ръка" на Ратко Младич

Хага осъди на доживотен затвор "дясната ръка" на Ратко Младич

64-годишният Здравко Толимир бе арестуван в Сърбия през 2007 г.

Миналата година сръбският радикал Воислав Шешел беше оправдан по всички девет обвинения, повдигнати срещу него, включващи престъпления срещу човечеството, убийства и преследване, мъчения и експулсиране на гражданско население в Босна, Хърватия и Сърбия.