Трибуналът на ООН за военни престъпления в Хага осъди бившия генерал на босненските сърби Здравко Толимир на доживотен затвор за геноцид по време на войната в Босна, съобщава Би Би Си.

Здравко Толимир бе осъден за участието си в убийствата на над 7000 мъже босненски мюсюлмани и момчета в Сребреница през 1995 г.

64-годишният Толимир бе арестуван в Сърбия през 2007 г. след като две години се укриваше.

Според съда бившият шеф на разузнаването е бил "дясната ръка" на командващия армията на босненските сърби генерал Ратко Младич, който се смята за главен виновник за клането в Сребреница в Източна Босна през юли 1995 г. и също е подсъдим в Хага.

Клането в Сребреница се смята за най-жестокото престъпление след Втората световна война и бе признато от Международния трибунал за геноцид.

Трима съдии на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия признаха Толимир за солидарно отговорен от някои от най-известните престъпления срещу човечеството, извършени от сръбските сили по време на конфликта от 1992-95 г.

"Обвиняемият не само е знаел за намерение на другите за геноцид, но и сам ги е извършвал", каза председателстващият съдия Кристоф Флюг и допълни: "Той следователно е отговорен за престъплението геноцид"

Толимир се изправи, свали очилата си, прекръсти се три пъти докато четяха присъдата му, но не показа никаква емоция, когато му беше казано, че ще прекара остатъка от живота си в затвора.

Преди присъдата да бъде прочетена, генерал Толимир заяви: "Иска ми се тези процедури да се сключват в съответствие с Божията воля."

64-годишният се защити по време на процеса, твърдейки, че убийствата в Сребреница са част от военна операция срещу терористите, а не клане.

Той бе предупреден за "разрушително поведение" в съда.

След пристигането си в Хага имаше опасения за влошаване на здравето му и високо кръвно налягане.

Военният командир Младич и политическият лидер Радован Караджич са все още са подсъдими в Хага за контрола на сръбските жестокости по време на конфликта, в който са загинали около 100 000 души.

Припомняме, само преди дни сърбите реагираха остро на решението на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, който постанови оправдателната присъда за бившия партизански лидер на Косово. Решението на Хага дойде по-малко от две седмици, след като съдът освободи двама хърватски военни командири, които бяха обвинени във военни престъпления.