Френската прокуратура разследва руски художник и приятелката му във връзка с изтекло в публичното пространство видео със секс, което принуди кандидата на президента Еманюел Макрон за кмет на Париж да оттегли кандидатурата си, информира АФП.

Пьотр Павленски и Александра дьо Тадьо са изправени пред обвинения в нахлуване в лично пространство и публикуване на материал със сексуален характер без съгласие. Сексклипът принуди Бенжамен Гриво да прекрати кампанията си за кмет на Париж.

Кандидатът на Макрон за кмет на Париж се оттегли заради секс видео

Кандидатът на Макрон за кмет на Париж се оттегли заради секс видео

Сайт и социални мрежи предприеха долни атаки, които се отнасят до моя личен живот

Павленски също е разследван за бой с нож на новогодишно парти в Париж. Днес прокуратурата поиска да остане в ареста.

35-годишният Павленски и 29-годишната му приятелка бяха арестувани в събота и разпитвани в продължение на два дни. По-късно днес те ще се явят пред съда.

Павленски е художник и активист, който напусна Русия през 2017 г. Той призна, че е публикувал видеото, на което мъж мастурбира и изпраща съобщения.

29-годишната Тадьо се смята, че е получила видеото и съобщенията, които впоследствие са качени на сайт, създаден от Павленски.

42-годишният Гриво, бивш говорител на правителството, се оттегли от битката за кметския пост в Париж след избухване на скандала.

Разпространеното в социалните мрежи видео предизвика вълна от съчувствие към политика във Франция, където политиците и медиите отхвърлят секс скандалите като лични дела.

Павленски, който излезе на световните заглавия през 2013 г., когато прикова своя скротум към паважа на Червения площад в Москва като форма на политически протест, каза миналата седмица, че е искал да изобличи "лицемерието" на баща на три деца, който поставя семейството в основата на кампанията си.

Сега министърът на здравеопазването Аниес Бюзен е кандидатът на партията на Макрон за кмет на Париж.

Тя ще има трудната задача да победи настоящия кмет от социалистите Ан Идалго. Гриво беше на трета позиция преди видеото да се появи.

През 2017 г. Франция даде убежище на Павленски.

Той беше задържан в събота по обвинение, че е извадил нож по време на спречкване на новогодишно парти в Париж. Разследващите по-късно се насочиха към видеото.