През последното денонощие проруските сепаратисти в Донбас са обстрелвали 15 пъти украинските антитерористични сили, съобщават украинските медии.

Според съобщение на украинските военни във Facebook, снайперисти да обстрелвали антитерористичните части в Новгородски и Пески. Около Троицки и Авдеевка сепаратистите са атакували със стрелково оръжие, като са използвали и гранатомети, включително едрокалибрен гранатомет.

Украинската страна подчертава, че не е имало ответен огън от страна на антитерористичните сили.

По-рано в съботния ден говорителят на президентската администрация по военните въпроси Андрей Лисенко съобщи, че в Донбас са били ранени двама украински военни.
На 1 януари при Горловка загина боец от батальона „Айдар". По думите на Лисенко, инцидентът не е станала по време на бой.

От своя страна сепаратистките сили на самопровъзгласилата се „Донецка народна република” обвиниха украинските военни в три обстрела срещу техни позиции.

От 23 декември миналата година в района е обявен режим на пълно прекратяване на огъня. За това призова на 22 декември контактната група по конфликта в Източна Украйна. Това е шестото примирие, което се обявява от есента на 2014 година.

Междувременно в Донбас продължава присъствието на руски оръжие и руски военни. Макар, че руската страна многократно отрича това, след многобройни разкрития със снимкови материали и показания на заловени руски военни президентът на Русия Владимир Путин беше принуден да признае, че в Източна Украйна има руснаци. Той обаче отрече те да са изпратени в изпълнение на военна мисия.