Четири индустриални групи в Германия предупредиха за завъртане на "спирала от протекционизъм", след като САЩ наложиха мита върху вноса на стомана и алуминий, информира "Ройтерс".

Организациите призоваха правителството и ЕС да останат ангажирани в защита на свободната търговия.

ЕС иска да бъде изключен от новите  мита на САЩ

ЕС иска да бъде изключен от новите мита на САЩ

Въпреки обвиненията в търговска война, указът бе подписан

В съвместно съобщение след среща в Мюнхен търговската организация DIHK, асоциацията на работодателите BDA, индустриалната група BDI и Германската конфедерация на занаятите (ZDH) също изразиха тревогата си относно германски вътрешнополитически проблеми.

"Германската индустрия е изключително обезпокоена от решението на правителството на САЩ да наложи наказателни мита, които ще окажат голямо влияние. За да се предотврати спирала от протекционизъм, Германия и ЕС трябва да продължат да защитават световната търговска система", се казва в съобщение.

Тръмп вреди на световната търговия, скочи Китай

Тръмп вреди на световната търговия, скочи Китай

Китай обяви, че "категорично се противопоставя" на действията на Тръмп

Междувременно германският икономически министър Бригите Циприс обяви, че решението на Доналд Тръмп е в нарушение на правилата на Световната търговска организация. Министърът обвини Тръмп, че мерките също ще доведат до увеличаване на потребителските цени и ще направят работата на компаниите още по-трудна.

Министърът заяви, че Тръмп е "обидил" съюзниците и рискува да предизвика глобална търговска война.

"Това е протекционизъм, който обижда близки партньори като ЕС и Германия и който ограничава свободната търговия", се казва в съобщение на Циприс.

Германската федерация за стомана призова ЕС да отговори на митата на САЩ.

По-рано еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом призова за преговори със САЩ за разрешаване на търговския спор.

По думите й диалогът е "първият вариант" за разрешаване на различията. Но наскоро представители на ЕС намекнаха, че Брюксел може да наложи ответни мерки.