Протекционизмът в световната търговия се възприема като растящ риск за икономиката на еврозоната, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) го разглежда като проблемен фактор за средносрочното целево ниво на инфлацията от малко под 2%.

Това заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги на пресконференция във Франкфурт, след като банката запази основната лихва, съобщават АФП и други агенции.

Според него рисковете за икономическия ръст на еврозоната като цяло остават балансирани, но рисковете, свързани с глобални фактори, включително заплахата от разрастващ се протекционизъм, стават по-видими.

Драги подчерта, че икономическият ръст в еврозоната остава стабилен. Банката вижда по-високата трудова заетост и ръста на бизнес инвестициите като признаци, че стимулите оказват положително влияние.

Друг риск за целевото ниво на инфлацията е високите цени на петрола, добави той, коментирайки, че ЕЦБ очаква инфлацията през тази година да се "колебае около 1,5%" и постепенно да се увеличи в средносрочен план.

Той повтори, че все още са необходими парични стимули. Според него в еврозоната са необходими структурни реформи за увеличаване на гъвкавостта и продуктивността.

Драги каза още, че новите мита на САЩ върху вноса на алуминий и други продукти негативно влияят на износа в еврозоната, но ефектите от митата все още не са съществени.

По-рано днес ЕЦБ реши да запази основната лихва. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране е запазен на ниво 0%, а този по пределното кредитно улеснение на ниво 0,25%. Депозитната лихва остава отрицателна в размер на -0,40%.