Протекционизмът на САЩ е в разрез с интересите на държавата и e "симптом на параноидна шизофрения", която няма да отмести Китай от пътя му към модернизация.

Това съобщи китайска държавна медия, цитирана от "Ройтерс".

Пекин продължава да се сдържа в словесната война с Вашингтон в областта на търговията. В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи 10% мито върху китайски стоки в размер на 200 милиарда долара, ако Китай приеме реципрочни мерки на наложените тарифи върху китайски стоки за 50 милиарда долара.

Вчера китайското търговско министерство обвини САЩ в "капризност" и предупреди, че интересите на американските работници и фермери ще пострадат от политиката на Вашингтон.

Държавната медия China Daily коментира в материал на редакцията със заглавие "Протекционизмът е симптом на параноидна шизофрения", че САЩ не осъзнават, че бизнесът с Китай подкрепя милиони работни места в Щатите и че подходът на Вашингтон му вреди.

Англоезичният вестник цитира изследване на Rhodium Group, от което става ясно, че китайските инвестиции в САЩ са спаднали с 92% до 1,8 трилиона долара през първите пет месеца на годината - най-ниското ниво от седем години.

Китайският таблоид Global Times също излиза с коментар на редакцията. Вестникът пише, че Китай трябва да бъде реалист в подхода си към САЩ и да разгледа други стратегии, включително да се съсредоточи върху вътрешния пазар.