Истанбулският парк "Гези", който по-рано бе открит за посетители, отново се затваря. Това се случва часове след съобщението, че вече е достъпен за хората, съобщават агенциите.

Причината за решението на властите е нов протест в района, по време на който полицията е използвала срещу демонстрантите гумени патрони, водни оръдия и сълзотворен газ и ги е изтласквала от парка.

Демонстрантите са осъдили поведението на полицията срещу недоволните.

Съобщава се за десетки ранени. Състоянието на някои от тях е тежко. Задържани са най-малко 32 души.

Властите обявиха, че няма да допуснат паркът да бъде място за демонстрации.
Никой няма право да блокира парка. Няма да позволим да се проведат незаконни акции. Паркът не принадлежи към определена група в Истанбул", каза валията на Истанбул.

По думите му призоваващите за провеждане на незаконни мероприятия в "Гези" ще бъдат считани за престъпници.Време е да се сложи край на това", поясни той.

Възстановяването на парка започна на 15 юни, когато полицията изгони стотици протестиращи, които бяха разположили палатки в района повече от две седмици.

От 15 юни до днес достъпът до парка бе забранен, за да бъдат възстановени щетите. Тази сутрин охраняващата полиция е напуснала парка.

Припомняме, протестите в Турция започнаха, след като турското правителство обяви, че смята да застрои на мястото на парка комплекс с историческа казарма. Съд в Истанбул постанови отмяна реорганизация на площад „Таксим" и парка „Гези". Четирима души загинаха при протестите в Турция, а над 7500 бяха ранени.