Хиляди бразилци се събраха пред сградата на Конгреса в Бразилия, информира Асояиейтед прес. Те протестираха срещу набор от законопроекти, които според тях заплашват тропическите гори на Амазонка, като насърчават обезлесяването и индустриалната дейност в защитените земи на коренното население.

Събитието, оглавявано от бразилски музикант Каетано Велозо, събра други артисти, както и повече от 200 групи с нестопанска цел. Междувременно в долната камара на Конгреса законодателите започнаха да обсъждат предложение, което има за цел да позволи добив на територия на коренното население.

Но по-късно председателят Артър Лира, верен поддръжник на президента Жаир Болсонаро, осуети намеренията на крайнодесния лидер, като обяви, че лидерите на различните партии са се съгласили, че законодателството първо трябва да бъде анализирано от работна група. Той каза, че гласуването няма да се проведе преди втората седмица на април.

Законопроектът лежи в Конгреса, откакто Болсонаро го представи през 2020 г. Но войната в Украйна застраши решаващо снабдяване с торове от Русия за огромните земеделски земи в Бразилия и подтикна администрацията на Болсонаро да настоява за спешно гласуване.

Мярката има широка подкрепа сред съюзниците на Болсонаро и мощното фермерско лоби в Конгреса. Ако бъде одобрен, той ще премине в Сената.

Обезлесяването на Амазония продължава: Рекордна сеч на дървета през януари

Обезлесяването на Амазония продължава: Рекордна сеч на дървета през януари

Въпреки обещанията на срещата на върха за климата

"Няма да приемем (добиването на) калий в земи на коренното население, за да платим сметката на тези, които се самоубиват. Стига местна кръв!" Соня Гуахахара, член на племето и изпълнителен координатор на Асоциацията на коренното население на Бразилия, заяви пред събралата се тълпа.

През целия следобед екологични и политически активисти, както и лидери на коренното население се качиха на сцената, за да говорят срещу законопроектите.

Други законопроекти, които според активисти и художници ще разхлабят екологичните ограничения върху инфраструктурните проекти в защитени земи, ще узаконят незаконното заемане на обществена земя чрез нашествие и обезлесяване и потенциално ще лишат местните резервати от техния защитен статут.

Друго предложение би облекчило ограниченията върху използването на определени пестициди в най-голямата нация в Латинска Америка, като отстрани правителствените органи, отговарящи за оценката на въздействието върху околната среда и здравето от процеса на лицензиране, според изявление на организаторите на събитието.

В изслушване пред президента на Сената Родриго Пачеко Велозо напомни на законодателите за скорошни екологични бедствия, които някои експерти приписват на изменението на климата - свлачища в щата Рио де Жанейро, които убиха повече от 200 души и наводнения в щатите Баия и Минас Жерайс.

"Нито едно от това не е картина от далечното бъдеще, г-н президент. Това се случва сега", каза Велозо. "Сенатът има правомощията и отговорността да предотврати необратими законодателни промени, които, като се поддават на специални интереси, налагат огромна тежест върху обществото и застрашават бъдещето на страната.", добави още той.