Чернокож стана поредната жертва на американската полиция, след като беше застрелян в щата Минесота, докато в същото време продължават протестите срещу полицейското насилие и убийството на друг чернокож в щата Луизиана, съобщава БиБиСи.

Приятелката на убития Филандо Кастил направи видео, на което се виждат окървавените дрехи на жертвата и полицай, който е насочил оръжието си към него.

Тя заяви, че той е бил застрелян, докато се е опитвал да извади шофьорската си книжка. 

Кастило е бил спрян във Falcon Heights, предградие на Сейнт Пол, тъй като единият от задните фарове на управлявания от него автомобил е бил счупен, добави Лавиш Рейнолдс.

Преди да бъде застрелян той заявил пред полицията, че има лиценз за притежание на оръжие и че в този момент е носел със себе си, допълни тя.  

Изстреляхте към него четири куршума. Той тъкмо си изваждаше документите, каза Рейнолдс на видеото.  Дъщерята на жената е била в колата по това време.

От полицията обявиха, че се води разследване и че служителят, застрелял мъжа, е временно отстранен от служба.

В същото време две поредни нощи стотици протестираха, след като във вторник Алтон Стърлинг беше застрелян от полицията в Baton Rouge.

През последните месеци полицията беше поставена под напрежение след редица инциденти, свързани с убити чернокожи от силите на реда.

През 2015 година американската полиция е убила 1 152 души. 30% от жертвите са чернокожи.