Има съмнения, че всичко в САЩ е режисирано.

Това заяви пред Нова телевизия Милен Керемедчиев, бивш министър на външните работи.

По думите му разделението на обществото е Америка е дълбоко. Не можем да кажем, че Америка е расово разделена, по скоро е разделена по политики.

Керемедчиев поясни, че голяма част от населението на САЩ вярват, че изборите са откраднати. Най-голямо съмнение имало по отношение на гласуването по пощата.

Той е на мнение, че тепърва ще нараства на броя на привържениците на Тръмп, които ще продължат да протестират.

Керемедчиев отбеляза, че американците ще приемат резултатите от изборите, но напрежението ще остане. Според него не е логично обаче да има толкова рехава охрана на протестите.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

По отношение на поведението на Байдън в тази ситуация, Керемедчиев заяви, че като по-възрастен и умерен политик Байдън ще се опита да намали напрежението.

Той коментира и възможността за импийчмънт на Тръмп като подчерта, че ако се стигне до това ще има много тежки сблъсъци.

Според Керемедчиев е притеснително, че въоръжени цивилни хора се разхождат по улицата. Това обаче било разрешено със закон в САЩ.

От своя страна вицепрезидент на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова заяви пред bTV, че сблъсъците в Сената са тест на демократичните системи на САЩ. 

"Това е противопоставяне на една група републиканци срещу конституционната система на Съединените щати и демократичните институции", смята тя.

Бомби открити във Вашингтон, в Конгреса - убити

Бомби открити във Вашингтон, в Конгреса - убити

Протестиращите започват да се разотиват

Според Поптодорова Доналд Тръмп е направил най-голямата историческа услуга на демократите. "Те не са идеална партия, но атаката на конституционните устои на държавата измести фокуса от това какво се случва в Демократическата партия", обясни Поптодорова.

"Опасявам се, че сме свидетели на още един исторически процес, който започва сега. Вътрешно разчленяване на републиканската партия, защото имаше една група "лоялисти", които бяха решили да вървят с Тръмп до последно, а тази група започна да се разпада от вчера", каза още вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

Според нея е пречупен гръбнакът на републиканската партия с дълбокото разделение вътре в самата нея и оттеглянето от подкрепа за Тръмп от страна на знакови фигури от партията.