По-голямата част от руснаците 86% последователно подкрепят анексията на Крим от Русия през 2014 г., дори и да се противопоставят на руския президент Владимир Путин, според анкета публикувана на 26 април от центъра "Левада", съобщава "Интелинюз".

Сред анкетираните, които вярват, че страната се движи в правилната посока, 95% подкрепят анексирането на полуострова в една или друга степен. Сред онези, които вярват, че страната върви в грешна посока, нивото на подкрепа за присъединяване е по-ниско от 78%.

94% от анкетираните, които одобряват Путин, подкрепят анексията на Крим, а сред онези, които не одобряват президента, нивото на подкрепа за анексията е 75%.

Малко по-малки, но 69% от руснаците вярват, че анексията на Крим е донесла повече ползи за Русия, отколкото вреда. Една пета от анкетираните 18% вярват, че анексирането е причинило повече вреда, отколкото полза.

84% от анкетираните, които вярват, че страната се движи в правилната посока, са уверени, че присъединяването на Крим към Русия е донесло на страната повече полза, отколкото вреда. Сред тези, които вярват, че нещата се развиват зле в страната, малко над половината 54% смятат, че анексията е облагодетелствала Русия. 32% са сигурни, че анексирането на полуострова е причинило повече вреда.

16% от руснаците вярват, че с анексирането на Крим Русия е нарушила международните задължения, докато 71% са сигурни, че не е нарушило международното право.

Тези тенденции остават последователни и в сравнение с 2019 г. разликите са в рамките на статистическата грешка на проучването.

Русия прави яхтени пристанища на Крим

Русия прави яхтени пристанища на Крим

Спорна инвестиция