Новият коронавирус е два пъти по-заразен в домакинствата в сравнение с подобни заболявания като тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). Значително повече хора се заразяват преди да се появят някакви симптоми, информира АФП.

Учени в Китай и САЩ обявиха, че техните открития могат да имат сериозно отражение върху намаляването на броя на новозаразените, докато пандемията прогресира.

Използвайки информация за 350 пациенти с Covid-19 и близо 2000 от най-близките им контакти в град Гуанджоу, Китай, изследователите са установили "коефициента на вторична атака" на вируса. Това е вероятността заразен с коронавирус да го предаде на някой друг.

Те са установили, че докато средно 2,4% е вероятно пациент да предаде вируса на някой с когото не живее, то това число скача до 17,1% при хора, които живеят под един покрив.

Според тези модели, които се опират на събрани данни през януари и февруари, но са актуализирани, за да отразят последното развитие, вероятността от разпространение на вируса в домакинствата е най-висока при тези на възраст над 60 г. и най-ниска сред тези на възраст под 20 г.

Вероятността от заразяване на роднина или партньор с коронавирус е два пъти по-висока в сравнение при ТОРС и три пъти по-висока спрямо близкоизточния респираторен синдром (MERS), друг коронавирус, установили авторите на проучването.

Много важно открие е това, че вероятността носител на коронавирус да зарази член на семейството или съквартирант е значително висока (39%) преди да започне да проявява симптоми. Това показва, че вирусът лесно се предава по време на инкубационния период и може би се предава от хора, които дори не знаят, че са заразени.

Екипът отбелязва, че изолирането в домакинствата намалява общия брой на случаите на коронавирус сред участниците в проучването с 20-50% в сравнение без налагане на карантина.

Изследването също изказва предположение, че вече може би е твърде късно за предотвратяване разпространението на коронавируса.

Проучването е публикувано в авторитетния журнал "Лансет".