Лейбъристката партия на Великобритания са оттегли от преговорите с Консервативната партия за Брекзит. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин писа до премиера Тереза Мей, за да й съобщи, че липсата на напредък и нестабилността на кабинета означават, че дискусиите "достигнаха толкова далеч, колкото е възможно", пише "Гардиън".

В писмото се отбелязва, че разговорите, които имаха за цел съгласуване на компромисен вариант за Брекзит, са се провели с добри намерения от двете страни и са били "подробни и конструктивни".

Нулев шанс за сделка между Мей и лейбъристите за Брекзит, разкриха източници

Нулев шанс за сделка между Мей и лейбъристите за Брекзит, разкриха източници

Това съобщи източник от Лейбъристката партия

"Но стана ясно, че докато има някои области, в които е възможно да се постигне компромис, ние не успяхме да разрешим важните политически различия между нас", пише още Корбин.

Пояснява се, че все по-голямата слабост и нестабилността на правителството означават, че не е сигурно, че това, което бъде договорено, ще се изпълни.

В писмото Джереми Корбин допълва, че лейбъристите "внимателно ще разгледат" всяко ново предложение, както и следващия план за осъществяване на Брекзит.

Лейбъристите няма да подкрепят сделката на Мей за Брекзит

Лейбъристите няма да подкрепят сделката на Мей за Брекзит

Лейбъристите са против идеята да се прокарва споразумението за напускане без съгласувана сделка

"Аз обаче трябва да повторя, че, без значителни промени, ние ще продължим да се обявяваме против споразумението на правителството, тъй като не вярваме, че ще запази работните места, жизнения стандарт и индустриалното производство във Великобритания", пише още лидерът на Лейбъристката партия.

Тереза Мей е под засилен натиск от много депутати от Консервативната партия, откакто обяви изненадващо, че ще преговаря с лейбъристите. Много тори се опасяваха, че премиерът може да удовлетвори искането на лейбъристите Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС.

Британската лира падна под $1.28 за първи път от февруари, след като Би Би Си прогнозира, че преговорите ще се провалят.

Парламентът на Великобритания гласува сделката на Мей за Брекзит в началото на юни

Парламентът на Великобритания гласува сделката на Мей за Брекзит в началото на юни

Ако депутатите отхвърлят споразумението за четвърти път, те ще трябва да решат

По-рано Мей обяви, че ако преговорите се провалят, следващата стъпка ще е да се представят на депутатите варианти за Брекзит.

Междувременно депутатът от Лейбъристката партия Хилъри Бен заяви, цитиран от "Ройтерс", че е все по-вероятно да бъде организиран нов референдум за членството в ЕС, ако преговорите между правителството и опозицията се провалят.