Преговорите за съставяне на правителство на Северна Ирландия се провалиха, след като Демократичната юнионистка партия (ДЮП) и републиканската партия "Шин Фейн" не успяха да се договорят след 10 месечна безизходица в местния парламент, пише "Индипендънт".

От републиканската партия заявиха, че затрудненията при преговорите за съставянето на коалиция са "утежнени" и от подкрепата на Демократичната юнионистка партия за британското правителство на премиера Тереза Мей.

Британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншър даде краен срок до понеделник партиите да сключат споразумение за правителство. Но "Шин Фейн" и Демократичната юнионистка партия не успяха да се договорят, което накара републиканската партия да обяви, че преговорите са завършили с провал.

Това означава, че Лондон е все по-близо до поемане на пряк контрол над управлението на Северна Ирландия.

По-рано днес Броукъншър заяви, че е готов да наложи бюджет, след като предупреди, че Северна Ирландия може да остане без пари от края на ноември.

От януари местният парламент е блокиран. Повече от десетилетие юнионистите и националистите съвместно управляваха Северна Ирландия.

Демократичната юнионистка партия обеща да подкрепи правителството на торите при ключови гласувания, ако отпусне 1 милиард лири за Северна Ирландия, след като партията на Мей изгуби мнозинството си в парламента на проведените през юни предсрочни избори.