Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел е предложил формиране на комисия за разследване на потенциални пропуски на службите, които са следели Анис Амри преди да извърши нападението в Берлин, съобщава ДПА.

Припомняме, Амри е основният заподозрян нападението с камион на коледен базар в Берлин миналият месец. При атаката бяха убити 12 души, а други десетки пострадаха. Тунизиецът беше убит при престрелка в Италия. 

Източници заявиха пред германската агенция, че ХДС ще информира коалиционния си партньор, Социалдемократическата партия, за предложението.

Атаката е можело да бъде предотвратена, след като официални представители в Германия и други европейски държави алармирали преди това, че 24-годишният тунизиец представлява риск за сигурността.

Лидерът на парламентарната група на ХДС Фолкер Каудер изтъкна, че партията може да сформира комисия за разследване на пропуските на германските и чуждестранни служби при следеното на Амри.

Вчера вестник Der Tagesspiegel писа, че жертвите на атаката могат да поискат стотици милиони евро обезщетение заради неадекватните мерки за сигурност около базара.

Германските власти са отхвърлили молба на Амри за убежище, но не са го депортирали заради липсата на необходимите документи от Тунис.