Германската провинция Хесен въвежда от 9 януари 2021 г. изискване, според което идващите от рискови региони - включително България, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, съобщиха от МВнР. Властите предприемат тази мярка с цел да ограничат разпространението на COVID-19, чиито стойности будят особена тревога през последните дни.

Гражданите могат да се тестват и непосредствено след пристигането си на територията на федералната провинция.

По информация на генералното ни консулство във Франкфурт на Майн, тестът може да е PCR или антигенен и следва да бъде направен до 48 часа преди пристигането, като документът, удостоверяващ резултата, трябва да е на английски, немски или френски език.

Остава изискването всички пътуващи за Германия, включително за провинция Хесен, да се регистрират на електронен адрес www.einreiseanmeldung.de и при пристигането си да представят на електронен или хартиен носител направената регистрация.

Остава също и изискването за задължителна 10-дневна карантина, като тя може да бъде прекратена, в случай, че бъде направен тест на 5-ия ден и резултатът е отрицателен.

Във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия на пристигащите от рискови региони граждани също се налага задължителна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена при представяне на отрицателен резултат от PCR-тест, направен в рамките на 48 часа преди пътуването или незабавно след пристигането.

Съгласно действащото законодателство на ФРГ федералните провинции имат значителни правомощия. Правилата в отделните провинции се различават.

Преди да се предприемат пътуване към ФРГ гражданите следва да се запознаят с действащите разпоредби на интернет страницата HTTPS://WWW.BUNDESREGIERUNG.DE/BREG-DE/THEMEN/CORONAVIRUS/CORONA-BUNDESLAENDER-1745198

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с генералното консулство във Франкфурт на Майн на следните телефони: +49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10.