Сблъсъци между полицията и демонстрантите за поредна седмица в Париж заради протестите на "жълтите жилетки" и синдикатите, предаде ТАСС.

Маскирани млади хора запалили голям огън на улицата пред изложбения център на Жорж Помпиду, полицията трябвало да се намеси и да разпръсне тълпата в този район.

Движението на организираната колона беше прекъснато, полицията използва гранати със сълзотворен газ.

Неизвестни хора, облечени предимно в черно и криейки лицата си под маски и шалове, изграждали импровизирани барикади от метални огради, поставени в голям брой покрай зоните на ремонтните дейности. С помощта на щитове и палки полицаите постепенно изтласкали агресивните демонстранти на улицата. Ситуацията остава изключително напрегната.

Протестът на "жълтите жилетки" започна сутринта, като колона от демонстранти премина почти без инциденти от площад де ла Борс във втория квартал на Париж почти до северната гара. Там те се присъединиха към похода на синдикатите, които стачкуват 24 поредни дни и заедно с тях отидоха на площад Шателет.

Първата обща стачка, организирана от най-големите синдикални организации във Франция, шокира страната на 5 декември, когато около 800 хиляди души излязоха на улиците на различни градове, според Министерството на вътрешните работи. В пет демонстрации, проведени от този ден, участваха транспортни работници, лекари, учители, адвокати, пожарникари и представители на много други професии, които са против пенсионната реформа.

Сред основните причини за недоволството на французите е решението на властите да премахнат специалните пенсионни тарифи за две дузини категории граждани, както и намерението да се повиши възрастта, от която пенсията ще се изплаща изцяло до 64 години.