Психологът Джеймс Мичъл, работил за ЦРУ, който е помогнал за създаването на американската програма за разпит на заподозрени терористи, заяви пред военен трибунал, че не е могъл да спре случаи, при които висш агент на разузнавателното управление е прибягвал до изтезания, пише "Гардиън".

Мичъл разкри информация пред военна комисия в затвора в Гуантанамо бей и конкретно подробности за решението от 2002 г. да се разпитват заподозрени лидери на "Ал Кайда" с използване на техни за изтезание, включително и *уотърбординг. Години по-късно САЩ признаха, че прилаганите действия са били реални изтезания.

Психолози, създали програмата на ЦРУ за изтезания, дават показания

Психолози, създали програмата на ЦРУ за изтезания, дават показания

Джеймс Мичъл и Брус Джесън ще отговарят на въпроси по време на предварително съдебно изслушване

По време на 40-ото предварително изслушване по случая 9/11 в специално изградена съдебна зала в американската военна база Мичъл беше внимателно следен от петима затворници, които са били изтезавани. Единият от тях е Халид Шейх Мохамед, който се обяви за "мозъка" на атаките в Ню Йорк и Вашингтон през 2001 г. Лично той е бил подлаган на уотърбординг 183 пъти.

Мичъл разкри, че методите, които той е препоръчал, се основават на курс, предаден на въоръжените сили на САЩ, за да им помогне да издържат при разпити, ако бъдат заловени от враг, известен като Survival, Evasion, Resistance and Escape (SERE).

Мерките, включват многократно блъскане на задържани в дървена стена, вкарване в малък сандък, понякога с насекоми, и уотърбординг, са одобрени от правосъдното министерство при президента Джордж Буш през юли 2002 г.

Мичъл подчерта, че тези мерки са в рамките на закона и са създадени с цел да принудят задържаните по-бързо да разкрият информация, която може да помогне за предотвратяване на атака, включително и с атомно оръжие.

"ЦРУ никога не се е интересувало от правосъдие", каза той пред съда и добави, че те ще отидат до ръба на позволеното. Психологът добави, че агенцията е била решена да действа здраво, а той е искал да бъде сигурен, че всичко се прави в рамките на закона.

Беше ми заявено: Ръкавиците са свалени. Те ще използват някаква форма на физически натиск...Притеснението ми беше, че те ще продължат да го правят, продължи 68-годишният психолог.

Мичъл обвини други агенти от ЦРУ, които са прекалили с използването на уотърбординг и други техники. Пред съда той ги описа като "злоупотребяваща тенденция".

Той каза още, че се е опитал да спре няколко разпита, които са излезли извън контрол, провеждани от ръководителя на нова група от служители на ЦРУ за разпити. Въпросният човек е бил наричан "новият шериф". Според психолога агенцията не е одобрявала техниките, които е използвал.

Роденият в Тексас психолог каза, че доброволно е дошъл в Гуантанамо да разкрие информация.

ЦРУ призна, че най-малко 39 затворници са били изтезавани при разпити.

*уотърбординг - върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене