Двама психолози, които са създали американската програма за разпити, включваща *уотърбординг и други форми на мъчения, ще дадат доказателства пред съд за първи път тази седмица, пише "Гардиън".

Джеймс Мичъл и Брус Джесън ще отговарят на въпроси по време на предварително съдебно изслушване за атаките на 9/11 пред военен трибунал в Гуантанамо бей.

Адвокати на защитата, сред които 40 арестанти, които са държани в лагер на кубинския остров, коментираха, че това е уникална възможност да се подведат под отговорност тези, които са одобрили и са прилагали програмата с използване на изтезания, а също ще демонстрира, че ЦРУ и ФБР са съучастници в извършваните изтезания.

Мичъл и Джесън са бивши психолози от ВВС, които са получили задача от ЦРУ през 2002 г. да създадат програма с техники за разпити. Те са получавали по 1800 долара на ден и през 2005 г. са създали частна компания, която е осигурила повечето от разпитващите и охраната на тайните центрове за задържане на ЦРУ. На компанията са платени 81 милиона долара за работата й преди договорът да бъде прекратен през 2009 г.

Американската психологична асоциация изключи двамата психолози заради нарушаване на професионалната етика.

Двамата твърдят, че не са направили нищо нередно. Според тях действията им са законни и в съответствие с работата на администрацията на Джордж У. Буш.

Адвокати и правозащитници се надяват двамата психолози да хвърлят повече светлина върху мащаба на програмата за изтезания, отговорността на висши представители и ролята на ФБР.

ЦРУ призна, че най-малко 39 затворници са били изтезавани при разпити.

*уотърбординг - върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене