Румъния и България отчаяно искат да се присъединят към Шенгенската зона за пътуване без граници. След дълго чакане може най-накрая да сбъднат желанието си, пише Emerging Europe.

Министрите на вътрешните работи на Шенгенското пространство ще гласуват през декември дали да одобрят присъединяването на Румъния и България към групата без граници от 26 държави след повече от 10 години чакане.

Министрите ще гласуват и за присъединяването на Хърватия към Шенген, което се очаква да бъде формалност.

За България и Румъния обаче, които се присъединиха към Европейския съюз през 2007 г. - шест години преди Хърватия - членството в Шенген остава далеч от сигурно.

И двете страни получиха зелена светлина от Европейската комисия да се присъединят към Шенген през 2011 г., когато тя каза, че всички "технически условия" са изпълнени. Оттогава обаче опасенията в някои европейски столици относно съдебната независимост, върховенството на закона и - в случая с България - организираната престъпност, карат двойката да остава извън Шенгенското пространство.

Това лято обаче, отчасти в отговор на нахлуването на Русия в Украйна и необходимостта от насърчаване на европейското единство, имаше промяна.

Както Франция, така и Германия, които досега са били твърдо в лагера на скептиците, публично подкрепиха кандидатурите на България и Румъния за Шенген.

"Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и трябва да го защитаваме и развиваме. Това между другото означава затваряне на оставащите пропуски", каза германският канцлер Олаф Шолц през август преди срещата на Европейския съвет в чешката столица Прага.

В момента Чехия държи шестмесечното ротационно председателство на Съвета и е превърнала в приоритет присъединяването на България и Румъния към Шенген.

В Румъния през последните седмици гневът на националистическите политици в страната бе насочен директно към Холандия, разглеждана като последната страна, която пречи на страната да заеме мястото си в блока без граници.

По време на неотдавнашен дебат в Европейския парламент един румънски евродепутат, Рареш Богдан, заплаши да създаде "европейска хранителна криза", като спре влакове и камиони, превозващи зърно по границите. "Не ни карайте да играем твърдо", каза той, добавяйки, че нов провал за присъединяване към Шенген ще принуди румънците да гласуват за популистки, анти-ЕС партии. Други призоваха румънците да бойкотират холандските стоки и услуги.

Но вината за неуспеха на Румъния да получи шенгенски статут досега е по-близо до дома, предполага Клаудия Постелническу, румънски адвокат и политически консултант.

"Това се дължи на постоянната нестабилност на румънските правителства и липсата на напредък в политиките и мерките, които обещаха на Брюксел", казва тя.

"Минават години и нищо не се случва. Това е просто досадно и неуважително за всички европейски партньори и други държави-членки. Това доказва некомпетентност, корупция и липса на ангажимент към европейските ценности. Румъния просто няма отговорен политически елит." 

При посещение в Румъния тази седмица (за инспекция на тренировъчна база на НАТО в Чинку, в центъра на страната), холандският министър-председател Марк Рюте каза, че Холандия вече не е "по принцип" против присъединяването на Румъния към Шенген и подчерта факта, че Румъния е предприела "много стъпки в правилната посока". Той обаче предупреди също, че присъединяването трябва да се извърши по "прозрачен и честен" начин.

Това не беше ясно обещание да вдигне ветото си, но румънските политици изтълкуваха думите му като окуражаващи. "Заедно ще намерим най-добрия начин за решаване на тези въпроси, които все още не са изяснени. Оптимист съм", каза румънският президент Клаус Йоханис.

Благодат за туристите, които вече няма да имат нужда да се редят на опашка на сухопътните граници и (за някои полети) на летищата, членството в Шенген безспорно ще даде тласък на икономиката. Разходите на превозвачите ще намалеят значително, тъй като камионите вече не са принудени да прекарват часове, понякога дни, в чакане, за да пресекат границите.

Всъщност, според службата за изследвания на Европейския парламент, когато две страни са членки на Шенгенското пространство, двустранната нетна търговия се увеличава с 0,09 процента всяка година. Друго проучване от университета Уоруик в Обединеното кралство показва, че Шенгенското пространство значително намалява търговските проблеми между партньорите и улеснява търговската интеграция между страните.

Но ще има и губещи, като нотариусите, които печелят доста на гърба на закон, който забранява на лица под 18 години в Румъния да напускат страната без двамата родители.

Ако румънските деца отиват на почивка само с един родител или баби и дядовци, по-големи братя и сестри, приятели или просто участват в училищна екскурзия в чужбина, тогава са необходими скъпи нотариално заверени декларации; това е доходоносен бизнес, който до голяма степен ще приключи внезапно в момента, в който Румъния стане част от Шенгенското пространство.

България влиза в Шенген в началото на декември?

България влиза в Шенген в началото на декември?

Започват дипломатически совалки