Руският президент Владимир Путин продължи с изключително острия си тон спрямо турските управляващи. Очаквано, по време на 11-тата годишна пресконференция „Въпрос&Отговор”, давана от него, сред акцентите бе именно ситуацията в Сирия и отношенията между Москва и Анкара.

Държавният глава на Руската Федерация за пореден път каза, че инцидентът със сваления Су-24 от Турция е не само неприятелски акт, но също и враждебен акт, допълвайки, че Анкара вместо да разреши проблема с Москва, бърза да потърси помощта на НАТО.

Те можеха да се извинят. Те отказват да си сътрудничат с нас, заяви той и добави, че е скандално.

Ако те са имали някакви цели, те не са ги постигнали. Много е трудно, почти невъзможно да се поддържа контакти с настоящото турско ръководство. Не виждам перспективи за възстановяване на отношенията с турските власти на най-високо ниво, уточни Путин.

Предложихме сътрудничество, каналите са отворени. Никой не ни предупреди за туркмените в Сирия. Никой нищо не ни каза. Нямахме противовъздушна отбрана там. Сега там имаме С-400, съобщи той.

"Ако турците искат да лижат американците на едно място, не знам дали вършат правилното нещо"

Разполагането на С-400 в базата Хмеймим, по думите му, ще доведе до спиране нарушенията на сирийското въздушно пространство от страна на турските ВВС.

Нека сега турската авиация се опита да лети, закани се Путин.

Държавният глава иначе буквално заяви, че Турция се опитва да лиже САЩ отзад - „Ако турците искат да лижат американците на едно място, не знам дали вършат правилното нещо”, добави той. Путин предположи, че инцидентът с руския самолет може да е резултат от това, че някой от турското ръководство е решил да "лизне американците на едно  място".

Според него пълзящата ислямизация в Турция се отразява на сигурността на Русия, тъй като там се лекуват и се подготвят екстремисти.

Ислямски екстремисти от руския Северен Какваз са лекувани в Турция, а след това се връщат в Русия, използвайки турски паспорти, констатира той.

По отношение на незаконния трафик на петрол в Близкия изток, президентът на Русия е убеден, че е достигнал индустриални мащаби.

"Никой няма право да налага волята си кой трябва да бъде лидер на Сирия. Сирийският народ трябва да реши"

Никой няма право да налага волята си кой трябва да бъде лидер на Сирия. Сирийският народ трябва да реши. Но ние подкрепяме инициативата на САЩ за подготвяне на резолюция на ООН. Това показва, че САЩ и ЕС са обезпокоени от това, което се случва в Близкия изток, коментира той съдбата на сирийския президент Башар Асад.

Той потвърди, че Русия никога няма да се съгласи външни сили да определят бъдещия президент на страната.

Относно военната операция на Москва, президентът каза, че Русия ще продължи да подкрепя сирийската армия, намеквайки, че ще продължи до започването на политическия процес и справянето с ДАЕШ ("Ислямска държава").

Ние не започнахме война”, отговори той, след като беше запитан за руските действия в Сирия.

Путин не знае дали Русия ще се нуждае от военна база в Латакия след приключване на въздушната операция, но допусна, че временно Москва може да поддържа военна база в Сирия.

Знаем, че поддържането на военна база в Сирия е скъпа и трудна работа. Не съм сигурен дали ние се нуждаем от база в Сирия, поясни той.

Руският план за Сирия, по думите на Путин, съвпада с определени ключови точки с това, което САЩ предлагат.

"Русия не възнамерява да въвежда санкции на Украйна"

Относно Украйна лидерът на руската държава смята, че Киев манипулира ситуацията с изпълнението на минските споразумения и че Русия не е заинтересована конфликтът да се задълбочи, но решението не може да дойде по пътя на ликвидирането на хората в Югоизточна Украйна.

Русия не възнамерява да въвежда санкции на Украйна, просто страната няма да има вече привилегии и преференции, разкри Владимир Путин.

Той настоя за бързо разрешаване на конфликта в Източна Украйна, но същевременно предупреди, че от 1 януари 2016 година икономическите отношения с Украйна ще се влошат, тъй като Киев ще излезе от зоната за свободна търговия заради споразумението си с ЕС.

Лидерите на страните членки на ЕС ни помолиха да не премахваме икономическите преференции за Украйна и да позволим да остане в ОНД. Но не работи по този начин, алармира Владимир Путин.

Той призна, че има руснаци в Източна Украйна, които „провеждат определени военни задачи”, но те не са редовни войници.

Никога не сме казвали, че нямаме хора в Украйна, разрешаващи военни въпроси. Но това не означава, че имаме войници на редовна служба там, обясни държавният глава.

Русия, според него, ще обсъди въпроса за размяна на затворници с Украйна.

"Русия е готова да възстанови отношенията с Грузия"

Запитан за отношенията между Грузия и Русия, руският лидер отговори, че за влошаването на отношенията са виновни само грузинските власти.

Но Русия е готова да възстанови отношенията с Грузия. Русия е готова да премахне визовия режим с Грузия, добави той.

Путин определи назначаването на бившия грузински президент Михаил Саакашвили в управлението на Украйна като обида към украинския народ.

Руската икономика премина през пика на кризата, коментира Путин по другата важна тема от брифинга, като първите въпроси засегнаха именно това.

Преди началото на конференцията, предавана по руските телевизии, стана ясно, че общо 1 392 журналисти и представители на медии са акредитирани. Припомня се, че най-дългата пресконференция на Путин в този формат е от 2008 година, когато президентът отговори на 106 въпроса за 4 часа и 40 минути. Миналата година тя продължи 3 часа и 10 минути, отговаряйки на 53 въпроса, които бяха предимно свързани със Запада, санкциите срещу Русия и националната икономика.

"Руската икономика премина през пика на кризата"

Руският президент обеща икономическата ситуация да се стабилизира до края на 2016 година.

Правителството се опитва да постигне позитивен ръст на БВП през 2016-2018 година, изтъкна руският държавен глава.

Въпреки че БВП се сви с 3,5%, реалните доходи на населението спаднаха с над 5%, изтъкна той, допълвайки, че икономиката отчита малък ръст.

Далечният изток расте, селскостопанската реколта беше много добра. Безработицата е на ниво около 5,6%, което е много добре. Отливът на капитали е редуциран. Търговският баланс е добър. Международните резерви са малко ниски, но е добре като цяло, продължи той.

Трябва да изпълним всички наши задължения пред партньорите. Инвеститорите започнаха да показват интерес към Русия. Нашият общ дълг спадна, което е позитивен индикатор, каза още той.

Владимир Путин очаква руската икономика да нарасне с 0,7% през 2016 година, докато руската Централна банка прогнозира свиване до 1%.

Прогнозите за 2017 и 2018 година са съответно ръст от 1,9% и 2,4%.

Бюджетният дефицит е на ниво 2,8-2,9% от БВП, което се явява удовлетворителен показател, категоричен е президентът.

Лидерът на Русия обаче призна, че икономиката на Русия е в лоша форма в сравнение с надеждите от преди година, като основен фактор е падането на цените на петрола.

Руският лидер поясни, че цената на петрола пада значително и че Москва трябва отново да калкулира плановете си на базата на това. Путин смята за твърде „оптимистично” е един барел петрол да се продава за 50 долара.

Според него падането на цената на е петрола е довело до 3,7% загуба на БВП и ръст на инфлацията с 12,3% през последната година.

По думите му средната продължителност на живот в Русия е достигнала повече от 71 години.

преди 8 години в 14:40 ч.

Ежегодната пресконференция на Путин пред журналисти приключи. Тя продължи почти колкото миналата година – 3 часа и 8 минути. Руският лидер отговори на 32 въпроса.

преди 8 години в 14:27 ч.

Според Путин Доналд Тръмп е „талантлива” личност и „абсолютен лидер” в надпреварата за президент на САЩ. Той приветства призива на Тръмп за по-силно сътрудничество с Русия.

Последно обновление в 14:39 ч. на 17.12

преди 8 години в 14:16 ч.

За ролята и важността на Севастопол:

Снабдихме Черноморския флот с нови подводници и базата в Севастопол ще бъде развита допълнително. Шест подводници с най-модерните оръжия ще бъдат разположени в базата.

преди 8 години в 14:13 ч.

За разследването на убийството на Борис Немцов:

Относно убийството на Немцов, виновниците трябва да бъдат намерени и наказани, без значение кои са те. Това зависи от разследването.

Случаите, свързани с опозиционни лидери, трябва да бъдат разследвани. Няма да има покриване.

Президентът не е обсъждал никога проблема с лидера на Чечня Рамзан Кадиров, макар че двама чеченци са заподозрени за убийството.

Последно обновление в 14:26 ч. на 17.12

преди 8 години в 14:09 ч.

Енергийните въпроси в Европа:

Русия не е инвестирала 3,5 милиарда долара в изграждането на АЕЦ в Турция. Продължаване участието на Русия в изграждането на АЕЦ „Акию” в Турция трябва да бъде решено на корпоративно ниво.

По отношение на транзита през Украйна, „Северен поток 2” е по-надежден. Може ли Украйна да предложи същите гаранции? Ако може, то ние ще работим с тях. Едно трасе вече е натоварено на 50%, отговори Путин за „Северен поток 2”.

Европейският съюз заяви, че не е в негов интерес „Южен поток”, проектът не беше позволен. Решението на България е изненадващо, щеше да им донесе много пари.

Преговорите за „Турски поток” не са спрени. Но ние се нуждаем от гаранции, че Брюксел ще подкрепи трасето.

Последно обновление в 14:55 ч. на 17.12

преди 8 години в 13:59 ч.

За туризма в Египет: Решението за намаляване на руския туризъм в Египет не е политическо, то е свързано с причини в областта на сигурността. Когато се убедим, че всичко е безопасно, ние ще отменим рестрикциите. Египет не може към момента да се справи с терористичната заплаха.

преди 8 години в 13:58 ч.

По отношение на коалицията на Саудитска Арабия срещу ДАЕШ („Ислямска държава”):

Не мислим, че ще бъде директно насочена срещу Русия. Турция не е единствената страна в нея и в момента тя не е наш враг. Има много други страни в коалицията. Поддържаме редовни контакти с краля на Саудитска Арабия. Имаме сътрудничество за милиарди долари с Рияд. Коалицията не е срещу нас.

САЩ вече имат съюз, който включва Саудитска Арабия и Турция, така че не знам защо те се нуждаят от нов алианс. Вероятно има някакви различия, регионалните интереси играят някаква роля.

Последно обновление в 13:58 ч. на 17.12

преди 8 години в 13:37 ч.

Путин очаква новия космодрум „Восточни“ да бъде създаден навреме, като първото изстрелване на ракета е запланувано за началото на 2016 г.

преди 8 години в 13:17 ч.

За два часа Путин е отговорил на 19 журналистически въпроса. Повечето въпроси – 9 – са били свързани с международни проблеми: Турция, Сирия, Украйна, Грузия, САЩ, а също така международната организация ФИФА. Шест въпроса са били свързани с икономиката.

преди 8 години в 13:11 ч.

Путин: Русия готова да подобри отношенията си със САЩ

„Готови сме да сътрудничим със следващия президент, за да работим по съвместни казуси, никога не сме се опитвали да се самоизолираме”.

 За срещата с Кери: "САЩ са готови да се насочат към сътрудничество за разрешаване на международните проблеми".

Последно обновление в 13:21 ч. на 17.12

преди 8 години в 13:07 ч.

Относно допинга и корупцията в спорта, Путин заяви:

Нито една страна няма право да разпростира юрисдикцията си в други държави. Разбира се, трябва да се борим с корупцията. Неприемливо е да се повдигат обвинения срещу чужденци.

Ние спечелихме домакинството на Световното първенство по футбол в честна и открита битка. Сеп Блатер направи много за футбола. Той заслужава Нобелова награда за мир за работата си.

Ние сме против всякаква форма на допинг. Това е отрова. Също унищожава принципите на справедливата игра. Има принципи, зад които стоим. Русия винаги ще бъде открита за всички форми на сътрудничество.

Последно обновление в 13:07 ч. на 17.12