Няколко хиляди души се събраха на протест в източния руски град Хабаровск, което се превърна в ежеседмична демонстрация срещу Кремъл, откакто популярен губернатор бе задържан през юли, съобщава "Ройтерс".

Жителите на Хабаровск, който се намира на около 6100 километра източно от Москва, организираха протести след ареста на Сергей Фургал на 9 юли по обвинения в убийство, които той отрича.

Отново хиляди протестираха в руския Хабаровск

Отново хиляди протестираха в руския Хабаровск

Това е 29-ият протест...

Поддръжници на Фургал, които твърдят, че задържането е политически мотивирано, обвиняват президента на Русия Владимир Путин, че не може да реши политическата криза на местно ниво.

"Путин е крадец - той открадна Фургал от нас", скандираха някои от протестиращите, участвали в демонстрацията днес в центъра на града. Протестът бе организиран ден преди местните избори в Русия.

Според местните власти, цитирани от ТАСС, много по-малко хора са участвали в протеста, около 700 души.

Недоволството в руския Хабаровск продължава

Недоволството в руския Хабаровск продължава

23-и ден на протест...

Протестиращите също поискаха честни избори в неделя. Някои носиха лозунги като "Всеки глас е от значение" или карикатури с Ела Памфилова, ръководител на Централната избирателна комисия, и въпрос "Честни избори?".

На местните избори в неделя, разглеждани от Кремъл като подготовка за парламентарния вот следващия септември, ще бъдат избрани 18 губернатори, местни депутати и общински съветници. Гласуването започна още в петък заради пандемията от коронавирус.

Протестите в руския Хабаровск не стихват – отново хиляди по улиците

Протестите в руския Хабаровск не стихват – отново хиляди по улиците

Плакати с надписи: „Плъховете вън”...