Руският президент Владимир Путин коментира в петък, че енергийните политики на европейските страни водят до енергийна криза в ясна препратка към последната група санкции, насочени към руската петролна и газова индустрия, съобщава ТАСС.

Коментирайки последните опасения от продоволствената криза, той посочва още, че тези проблеми се развиват много преди сегашната ситуация, точно от началото на пандемията.

Той подчертава, че глобалната ситуация с торовете поради санкциите ще се влоши, а цените на храните само ще се покачват. В същото време Путин отрича Русия да блокира износа на украинско зърно, като подчертава, че в Украйна има десетки чуждестранни кораби и че Москва ще е готова да увеличи производството на пшеница до 50 милиона тона.

"Ние ще осигурим мирно преминаване, гарантираме безопасността на подходите към тези пристанища, ще осигурим навлизането на чужди кораби и тяхното движение по Азовско и Черно море във всяка посока". В същото време Путин обяснява, че Русия няма да поставя "никакви условия".

Путин също така обяви възможността за износ на украинско зърно от пристанището Бердянск или през териториите на различни страни, включително Беларус.

По думите му новите санкции срещу Русия само ще влошат ситуацията на световните пазари, реколтата ще бъде по-скромна, а цените ще пълзят нагоре. "Това ще влоши ситуацията на световните пазари на торове, което означава, че перспективите за реколта ще бъдат много по-скромни. Това означава, че цените ще се покачват. Това е абсолютно недалновидно, погрешна, бих казал, просто глупава политика, която води до задънена улица."

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, превозващи зърно от Украйна

Путин ще обсъжда с Африканския съюз деблокиране на запаси от зърно и пшеница