Владимир Путин загуби още един полковник - 57-ият само за четири месеца война, докато боевете в Източна Украйна се засилват, пише "Индипендънт".

40-годишният подполковник Павел Кисляков е погребан в четвъртък с пълни военни почести в родния си град в Московска област. Кисляков, командир на престижна част от руски парашутисти, е 57-ият известен полковник, убит, откакто президентът Путин нареди на войските си да започнат "специална военна операция" в Украйна.

Според съобщенията Кисляков е бил заместник-началник на щаб на руската армия и началник на оперативния отдел на 11-та въздушнодесантна бригада. Не се съобщават подробности къде в Украйна е убит, но смъртта му подчертава ужасяващите загуби на високопоставени офицери, понесени от Русия.

В четвъртък Русия обяви, че ще изтегли войските си от Змийския остров, край бреговете на Черно море, като "жест на добра воля". Министерството каза, че този ход показва, че Русия не пречи на усилията на ООН за организиране на хуманитарен коридор за износ на селскостопански продукти от Украйна.

ISW: Отстъплението на Русия не е край на блокадата на Черно море

ISW: Отстъплението на Русия не е край на блокадата на Черно море

Русия отговори с две ракети по Одеса

Змийският остров, който Русия окупира в първия ден от инвазията си, постигна световна слава, когато украинските граничари, разположени там, отхвърлиха искането на руски военен кораб да се предадат.

По-рано този месец Русия загуби друг старши полковник Сергей Постнов, който беше убит в битка. Той е бил част от военна пропагандна единица в Руската национална гвардия, която е пряко подчинена на Владимир Путин.

Той е бил на активна служба в руските сили близо до Киев, в Харков, както и наскоро в района на Луганск.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Русия е загубила около 35 600 души от началото на инвазията. Полковник Павел Кисляков беше 57-ият известен полковник, загинал в битка, докато се смята, че най-малко 12 генерали са били убити в Украйна.

Последният изгубен генерал е потвърден този месец като генерал-майор Роман Кутузов, който е убит при нападение срещу украинско селище в района на Донбас, каза репортер на държавната телевизия "Россия 1".

Русия стратегически загуби войната, убеждава шефът на британската армия

Русия стратегически загуби войната, убеждава шефът на британската армия

Путин загубил 25% от руската наземна мощ само за дребни придобивки