Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Китай Си Дзинпин пуснаха в експлоатация газопровода "Силата на Сибир", който ще доставя газ както на вътрешния пазар, така и за Китай, съобщават руски медии.

Първоначално пускането на газопровода беше планирано за 20 декември, но работата беше завършена предсрочно.

По време на церемонията, проведена с видеоконферентна връзка между ръководството на Китай и Русия, шефът на "Газпром" Алексей Милер уведоми Путин и Си Дзинпин, че кранът е отворен и газът е постъпил в газопреносната система на Китайската народна република.

Милер беше в погранична компресорна станция в Амурска област, откъдето тръгват доставките към Китай.

Путин заяви, че започват да доставят газ на Китай по газопровода. Според него тази стъпка ще изведе руско-китайското стратегическо взаимодействие в сферата на енергетиката на качествено ново ниво.

Това е историческо събитие не само за световния енергиен пазар, но и за всички нас, каза още Путин.

Си Дзинпин от своя страна призова за осигуряване на безопасно, надеждно и екологично експлоатиране на газопровода.

По-рано Китай заяви, че газопроводът ще се превърне във важен стратегически проект за двете държави и нов стимул за развиване на сътрудничеството.

Строителството на "Силата на Сибир" започна през 2014 г., когато беше подписан договор за доставка на газ на Китай след повече от 10 г. преговори. Предпоставка за новия мегапроект стана сключеното споразумение между Русия и Китай за доставка на газ на стойност 400 милиарда долара за срок от 30 г., като се планира да бъдат доставени над 1 трилион кубични метра газ. Тръбата е с дължина от 2159 километра, а диаметърът на тръбата е 1420 мм. Експортната мощност е 38 милиарда кубични метра газ годишно. Съгласно договора през 2020 г. "Газпром" ще доставя 5 милиарда кубични метра газ на година, 2021 г. - 10 милиарда кубични метра; 2022 г. - 15 милиарда кубични метра, а до 2024 г. се очаква да заработи на пълна мощност.

Китай ще е вторият най-голям потребител на руски газ след Германия, която през 2018 г. е закупила от "Газпром" 58,5 милиарда кубични метра.

"Силата на Сибир" ще покрие нуждите на Китай, а също така открива възможност Русия да изгради нов завод за втечнен газ във Владивосток.