Руският президент Владимир Путин изпраща най-голямата флотилия от руски кораби към Сирия от края на Студената война, съобщават световни агенции.

Руски бойни кораби, разположени до крайбрежието на Норвегия, натоварени с бомбардировачи, ще подсилят финалния щурм срещу обсадения сирийски град Алепо до две седмици, обяви високопоставен дипломат от НАТО, позовавайки се на разузнавателна информация на западни държави.

Припомняме, преди няколко дни беше съобщено, че британските военноморски сили се подготвят заедно с подкрепления от НАТО да посрещнат и съпроводят група руски военни кораби от Северния флот, които днес са тръгнали към Атлантика и Средиземно море.

Британските ВМС и НАТО готвят "игра на котка с мишка" на група руски военни кораби

Британските ВМС и НАТО готвят "игра на котка с мишка" на група руски военни кораби

Руските кораби тръгнали към Атлантика и Средиземно море

Флотът премина край норвежкия град Берген в сряда, изтъкна дипломатът, докато руски медии информират, че ще премине през Ламанша, Гибралтар и ще се насочи към сирийското крайбрежие на Средиземно море.

"Те предислоцират целия Северен флот и голяма част от Балтийския флот в най-голямото разгръщане от края на Студената война", поясни дипломатът, пожелал анонимност.

Това не е приятелско посещение. До две седмици ние ще видим увеличаване на въздушните удари над Алепо като част от стратегията на Русия да обяви победа там, добави дипломатът.

Норвежката армия разпространи снимки с корабите. Местен вестник отбеляза, цитирайки шефа на норвежкото военно разузнаване, че корабите "най-вероятно ще играят роля в решаването на битката за Алепо".

Русия обяви, че изпращането на корабите е с цел унищожаване на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия.

Но дипломатът от НАТО е на мнение, че с допълнителната огнева мощ се цели изтласкване или унищожаване на 8 хиляди бунтовници в Алепо.

Представители на Алианса също смятат, че стратегически руските авиоудари защитават интересите на Москва чрез подкрепа на Асад и на сирийското пристанище в Тартус, което съответно ще укрепи достъпа до Черно море, където Русия има контрол след присъединяването на Крим.

Такова настъпление трябва да бъде достатъчно, за да позволи изпълнение на руската стратегия за изтегляне, ако Москва вярва, че Асад сега е достатъчно стабилен, за да оцелее, подчерта дипломатът от НАТО.

Във флота влизат единственият руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов", който превозва изтребители, ядреният крайцер-ракетоносец "Петър Велики", разрушителите "Североморск" и "Вицеадмирал Кулаков", както и помощни кораби.

В същото време стана ясно, че руският лидер Владимир Путин е провел телефонен разговор със сирийския си колега Башар Асад.

"По време на разговора двамата лидери обсъдиха ситуацията около Алепо в контекста на хуманитарната пауза и ситуацията в Сирия като цяло", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По-рано днес стана ясно, че "хуманитарната пауза" е влязла в сила.

Влезе в сила "хуманитарната пауза" в Алепо, Турция изби 200 кюрдски бойци в Сирия
Обновена

Влезе в сила "хуманитарната пауза" в Алепо, Турция изби 200 кюрдски бойци в Сирия

Тя трябва да позволи на тези цивилни и бойци

Телефонният разговор е проведен малко преди Путин да се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Берлин, за да обсъдят Сирия.

Меркел и Оланд към Путин: Бомбардировките срещу Алепо са безчовечни

Меркел и Оланд към Путин: Бомбардировките срещу Алепо са безчовечни

Ставащото е военно престъпление...