Обявената по-рано тази седмица от Русия "хуманитарна пауза" в сирийския град Алепо днес влезе в сила, съобщава "Франс прес".

Тя трябва да позволи на тези цивилни и бойци, които искат да напуснат обсадения град. Конкретно става въпрос за контролираните от сирийските бунтовници райони в Алепо.

ЕС обвинява Русия и Сирия във военни престъпления, Москва обяви „хуманитарна пауза”

ЕС обвинява Русия и Сирия във военни престъпления, Москва обяви „хуманитарна пауза”

Брюксел осъди въздушните удари

Русия обяви, че паузата ще продължи най-малко до 19 часа местно време и може да бъде удължена. Сирийската армия пък съобщи, че ще продължи три дни.

Сирийските и руски бойни самолети прекратиха въздушните удари по контролирани от бунтовниците квартали още в 10 часа във вторник.

Около час след влизането в сила на паузата журналист на "Франс прес" съобщи, че са избухнали сблъсъци в района, където цивилни трябва да напуснат Алепо.

Сирийската държавна агенция САНА обвинява "терористични групи" за стрелбата.

Междувременно кюрдските власти и активисти алармираха, цитирани от Ройтерс, че турски самолети са извършили повече от 20 бомбардировки в сряда срещу Сирийските демократични сили - водена от кюрди група северно от Алепо.

Самолетите са нанесли удари по позиции в няколко села, които кюрдите отвоюваха от ДАЕШ ("Ислямска държава"), обявиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Турски самолети извършиха 26 бомбардировки по 18 цели със сирийски кюрди в Северна Сирия, убити са 160-200 екстремисти, информира турската армия.

Обаче лидерът на сирийските кюрдски сили заяви, че не повече от 10 бойци са убити и че артилерийските и въздушни удари на Турция продължават. 

Интервенцията на Анкара цели предотвратяване кюрдските сили в Сирия да завоюва позиции по границата с Турция и да свържат де факто три автономни кюрдски района в Северна Сирия.