Руският президент Владимир Путин покани британски специалисти да участват в разшифровката на "черната кутия" на сваления от Турция руски бомбардировач Су-24. Това стана по време на телефонен разговор между премиера на Великобритания Дейвид Камерън и Путин, съобщи Интерфакс, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

"Дейвид Камерън изрази съболезнованията си за сваления руски военен самолет в Сирия. Владимир Путин покани британски специалисти да участват в разшифровката на бордовите данни на самолета Су-24", се казва в съобщението.

Лидерите са обменили мнение по актуални въпроси за обезпечение на безопасността в Близкия Изток и преди всичко, в контекста на усилията по регулиране на ситуацията в Сирия.

"Бе отбелязано, че Русия и Великобритания имат сходен подход по отношение към опасността за произтичащите от "Ислямска държава" и други терористични групировки, действащи в региона. В този контекст обсъдените въпроси за двустранно сътрудничество по линия на различни държавни структури", съобщиха от Кремъл.

Телефонният разговор бе по инициатива на британската страна, се казва в съобщението.

Припомняме, на 24 ноември турските ВВС свалиха руския бомбардировач Су-24 над Сирийска територия. По-рано през деня стана ясно, че е открита "черната кутия" на самолета. Според руските власти, машината е свалена от Турция без предупреждение.