Руският президент Владимир Путин каза в понеделник, че 50 000 руски войници, повикани като част от неговата мобилизационна кампания, сега се бият с бойни части в Украйна, съобщават "Ройтерс" и "Интерфакс".

Путин каза, че 80 000 са били "в зоната на специалната военна операция" - терминът, който Русия използва за войната си в Украйна - а останалите от почти 320 000 наборници са били в тренировъчни лагери в Русия.

"Сега имаме 50 000 в техните бойни части. Останалите все още не участват в бойните действия", коментира Путин по време на посещение в района на Твер, извън Москва.

През септември Путин обяви кампания за "частична мобилизация", за да призове стотици хиляди нови бойци за войната, след като Украйна си върна големи части от територия в контранастъпление. Този ход предизвика изселване на стотици хиляди руснаци и предизвика антивоенни протести в цялата страна.

Миналата седмица Путин каза, че общо 318 000 са мобилизирани.

Русия прекрати частичната мобилизация в края на октомври, като министърът на отбраната Сергей Шойгу каза на 28 октомври, че около 41 000 руски бойци вече са се присъединили към техните бойни части, които се бият в Украйна.

Путин разреши мобилизацията на мъже с непогасена съдимост

Путин разреши мобилизацията на мъже с непогасена съдимост

Това може да означава предстояща нова мобилизационна вълна