Кризата в Северна Корея не може да бъде решена само със санкции и натиск, заяви руският президент Владимир Путин на среща с южнокорейския си колега, съобщава "Ройтерс".

Путин се срещна с южнокорейския президент Мун Чже ин в рамките на икономическата среща на високо равнище в източния руски град Владивосток. Срещата се проведе в контекста на нарастващата международна загриженост, че Севера планира нови тестове на оръжия.

Сеул иска петролно ембарго за Пхенян

Сеул иска петролно ембарго за Пхенян

Мун Чже ин е призовала Съвета за сигурност

Руският президент осъди шестия и най-голям ядрен тест в Северна Корея, заявявайки, че Русия не признава ядрения й статут. Според източници на New York Times, по време на срещата, Путин се е противопоставил на идеята за пълно петролно ембарго спрямо Северна Корея, като е подчертал, че Русия изнася едва 40,000 тона годишно към нея.

"Ракетната и ядрена програма на Пхенян е грубо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, подкопава режима за неразпространение и създава заплаха за сигурността на североизточна Азия", заяви Путин на съвместна пресконференция и добави, че "в същото време е ясно, че е невъзможно да се реши проблемът на Корейския полуостров само чрез санкции и натиск".

Путин смята, че не може да се постигне напредък без политически и дипломатически инструменти. По-късно той съобщи пред агенция TASS, че руски и севернокорейски делегации могат да се срещнат във форума във Владивосток.

Мун, който е на власт от тази година, се застъпи за политика на ангажираност със Северна Корея. Той е подложен на все по-голям натиск, за да поеме по-твърда позиция.

Той поиска от Организацията на обединените нации да обмислят нови тежки санкции след последния ядрен тест на Севера.

Дипломати смятат, че Съветът за сигурност може да обмисли забраната на износа на текстил в Северна Корея, да блокира авиокомпанията й или да спре доставките на петрол за правителството и военните.

Други мерки евентуални мерки биха могли да включват предотвратяване на работата на севернокорейци в чужбина и поставяне на висши служители в черен списък, целящ да наложи замразяване на активи и забрани за пътуване.